Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ιδού οι λόγοι που θα χαμογελάσουν οι συνταξιούχοι στο άμεσο χρονικό διάστημα

- Advertisement -
  • Προς το τέλος τους έτους, δηλαδή νωρίτερα, θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς οι παλιοί συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αυξήσεις συντάξεων το 2024.

Οι αυξήσεις το 2024 αναμένεται να κινηθούν στο 4,1% με 4,2% και εκτιμάται ότι κατά το νέο έτος περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα δουν μεν να αυξάνεται η εθνική και η ανταποδοτική τους σύνταξη, ωστόσο, δεν θα δουν όφελος στην τσέπη, γιατί θα τους μείνει υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα στα τέλη του έτους, ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες.

Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι κλιμακούμενο, από 200, 250, έως και 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το νέο επίδομα να αυξηθεί με τη σχετική εξαγγελία να γίνεται από τον Πρωθυπουργό στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τον περασμένο Μάρτιο, το επίδομα προσωπικής διαφοράς δόθηκε μετά την καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Μηδενίζουν

Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος. Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1,4 εκατ. συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά. Αλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ψαλιδίστηκε από την προσωπική διαφορά, την οποία μηδένισαν, και 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, διότι η αύξηση δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο έλαβαν τα 200 ευρώ 158.000 συνταξιούχοι που είδαν αύξηση σύνταξης αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%. Τα 250 ευρώ τα έλαβαν 394.000 συνταξιούχοι που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και είχαν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα.

Και κλιμακώθηκε στα 300 ευρώ για 560.000 κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους.

Όσον αφορά το 2024 οι αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 4,1% και 4,2%. Η αύξηση θα καθοριστεί με το ίδιο μείγμα όπως και το 2023, δηλαδή με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας διά του 2. Με τα έως τώρα δεδομένα, η ανάπτυξη θα υπερβεί το 3,5% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 4,5%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που «κλειδώνει» για τις συντάξεις θα είναι τουλάχιστον 4%. Σε αυτό το ποσοστό αναμένεται να προστεθεί και ένα υπόλοιπο της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις του 2023, που σημαίνει ότι η αύξηση του 2024 θα είναι γύρω στο 4,15%.

ΝΕΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ

Τα τρία σενάρια για την Εισφορά Αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τρία σενάρια:

Επιβάρυνση του ποσοστού όχι σε όλη τη σύνταξη, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά στο τμήμα σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα.

Παραμένουν οι συντελεστές κράτησης, αλλά να εφαρμόζονται στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ.

Επιβολή εισφοράς σε όλο το ποσό της σύνταξης, όμως μείωση ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, η 1η κλίμακα έχει μείωση από 1,5% έως 3%. Η μείωση να πηγαίνει με το 1,5% για τα ποσά από τα 1.400 ευρώ. Η 2η κλίμακα έχει μείωση 3% από 6% και η 3η κλίμακα έχει μείωση 7%-9%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Εξετάζεται διπλό σύστημα παρακράτησης

Με διπλό σύστημα παρακράτησης – άλλη φόρμουλα για μισθωτούς και άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες – έρχεται το φθινόπωρο το νέο «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, προκειμένου να αναπτυχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα τα απαραίτητα λογισμικά.

Η διάταξη βρίσκεται υπό επεξεργασία με στόχο να ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Το νέο σενάριο προβλέπει να μην υπάρχει «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Το ποσοστό της παρακράτησης αναμένεται να είναι κοντά στο 15%.

Το νέο σύστημα του «πέναλτι» εξετάζεται να έχει διπλή φόρμουλα, η οποία θα «κουμπώνει» στις ιδιαιτερότητες τόσο των μισθωτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στόχος – μεταξύ άλλων – είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024.

Για τους μισθωτούς η τελική φόρμουλα προβλέπει μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημά τους από τη μισθωτή απασχόληση. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.

Ετσι ο συνταξιούχος που αυτοαπασχολείται κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει επαυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ τον μήνα.

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog