• Την υπόσχεση ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου τα κενά, που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα, είναι γύρω στις 30.000, αριθμό με τον οποίο δεν συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μιλούν για πάνω από 45.000 κενές θέσεις.

Πάντως η υφυπουργός υποστήριξε ότι «τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 αλλά μέχρι την Παρασκευή 25/8 θα δηλώσουν οι αναπληρωτές τις προτιμήσεις τους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς κενά. Μετά θα γίνει η κατανομή βάσει των αιτήσεων αυτών και θα καλυφθούν τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές».

Η κυρία Μιχαηλίδου, τόνισε ότι από τον Απρίλιο τα σχολεία έχουν μια εικόνα για το ποιοι εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε συνταξιοδότηση, αλλά το ποιοι βγαίνουν σε συνταξιοδότηση δεν είναι μια εικόνα που δίνει το 100% των κενών.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν μια ασθένεια. Υπάρχουν οι αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι εκεί που υπάρχουν τα κενά καθόμαστε μέσα στο καλοκαίρι μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και βλέπουμε που υπάρχουν τα κενά. Την περασμένη εβδομάδα ορκίστηκαν οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ορκίστηκαν 3.700 νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας στο τέλος Αυγούστου (31/8), θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, που θα προσληφθούν στην Α΄ Φάση (Υπενθυμίζουμε πως έως και την Παρασκευή 25.08.2023 υποβάλλονται στο ΟΠΣΥΔ οι αιτήσεις-δηλώσεις προτίμησης των υποψήφιων αναπληρωτών).

Το πρώτο διήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν οι αποφάσεις προσλήψεων των αναπληρωτών ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Στις 4 Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές θα δηλώσουν στο ΟΠΣΥΔ τα σχολεία που προτιμούν να διδάξουν.

Οι αναπληρωτές θα πληροφορηθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS τη σχολική μονάδα τοποθέτησής τους. Η ανάληψη υπηρεσίας, όσων προσληφθούν στην Α φάση προσλήψεων, θα γίνει την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Η προσμέτρηση της μισθοδοσίας αρχίζει από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας.

Η προσχολική αγωγή

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή.

«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προδιαγραφές.

Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού εκπαιδευτικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς από τους 18 μήνες της ζωής του εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και να βοηθηθεί για τα επόμενα χρόνια της ζωής του».

70.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Όπως τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 86.000 παιδιά, ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού με τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις. Θα παίρνουν κουπόνια οι γονείς για όποιο σταθμό θέλουν να πάνε τα παιδιά τους. Να μπορούν οι γυναίκες να γυρίσουν στη δουλειά τους».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η υφυπουργός δήλωσε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν μία προεκλογική δέσμευση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερακάκη, και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού. «Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία πάνω από 8.500 θέσεων εστιών. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια πανεπιστήμια

 

toethnos