- Σαφάρι, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ξεκινάει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όταν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν εκτοξευτεί στα 45,9 δισ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη «κυνήγι» του ΚΕΑΟ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ από το φθινόπωρο ξεκινά μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Τα μέτρα
Ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:
- Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα κι αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
- Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.
- Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
- Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη κι αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
Στο στόχαστρο μπαίνουν, αρχικά, οι πρόσφατες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που θεωρείται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθούν, αλλά και οι μεγαλοοφειλέτες.
Το σχέδιο του ΚΕΑΟ προβλέπει λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κέντρο και η διοίκησή του εκτιμά πως μπορεί να εισπραχθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τα 45,9 δισ. των συνολικών οφειλών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που προκύπτουν από την α’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για φέτος.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, προκύπτει ετήσια αύξηση 3,1 δισ. ευρώ του χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2022, διαπιστώνεται αντίστοιχη αύξηση κατά 255,6 εκατ. ευρώ.
Κατηγοριοποίηση
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων και ήδη οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής.
Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα.
Επίσης, αναμένονται εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη και από οφειλέτες με υψηλές οφειλές. Για τον σκοπό αυτό, στη διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Κέντρου προβλέφθηκε στο νέο οργανόγραμμα ξεχωριστό τμήμα διαχείρισης των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλών αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται.
Ένα μέτρο που αξιοποιεί το ΚΕΑΟ για την αποτροπή αύξησης των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι αυτό της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).
Το μέτρο ισχύει από τον Νοέμβριο του 2019 και αφορά εκείνους τους οφειλέτες – εργοδότες που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας χωρίς να καταβάλλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.
Σήμερα εφαρμόζεται σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.
Πέραν του περιορισμού της συσσώρευσης οφειλών, σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής είναι η συγκέντρωση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας των οφειλών.
in.gr