Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΟΚΔΕ: Νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες

- Advertisement -
  • Με τους αγώνες μας να βάλουμε φρένο στην δολοφονική κυβερνητική πολιτική

Με την περιβαλλοντική καταστροφή, σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία του «επιτελικού κράτους» και την ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές συσσωρεύεται δραματικά.

Οι πλημμύρες έφεραν τρομακτικές καταστροφές σε Βόλο, Πήλιο, Λάρισα και συνολικά από τη Θεσσαλία μέχρι την Αττική, ενώ ήδη 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Οδικά δίκτυα, γέφυρες, κτήρια και σπίτια εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων έχουν καταστραφεί. Αυτοκίνητα και πτώματα ζώων έχουν παρασυρθεί μέχρι τη θάλασσα. Ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος μοιάζει με απέραντη λίμνη, ενώ η πόλη του Βόλου στην κυριολεξία βούλιαξε μέσα σε ορμητικά λασπόνερα.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων (κυρίως στο Βόλο) παρέμεινε εγκλωβισμένος μέσα στα σπίτια για πάνω από 48 ώρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρισμό.

Παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, μεγαλοεργοδότες άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν μέσα στους χώρους εργασίας μακριά από τις οικογένειές τους. Τα χωριά αφέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας χωρίς την παραμικρή βοήθεια.

Για άλλη μια φορά-ακριβώς, όπως και στις πρόσφατες πυρκαγιές, η απόλυτη ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εξοργιστική.

Κανένα μέτρο πρόληψης δεν πάρθηκε πουθενά, παρόλο που η επέλαση του Ιανού (άλλου ένα μεσογειακού κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά) πριν από δύο χρόνια είχε σαρώσει ξανά τη χώρα σκορπίζοντας θάνατο και καταστροφή. Δεν έχουν γίνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα σε κανένα αστικό κέντρο. Είναι θέμα τύχης ποιες περιοχές θα καταστρέφονται σε κάθε ξέσπασμα τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων, που ολοένα πληθαίνουν. Η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπου η μια οικογένεια φυγάδευε την άλλη για να σωθούν, ήταν ο κύριος λόγος που δεν θρηνούμε πολλά περισσότερα θύματα.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης των «α(χ)ρίστων» (και όλων των προηγούμενων μνημονιακών), έχει στόχο την καταλήστευση του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτή την κυβερνητική ατζέντα δεν υπάρχει μέριμνα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών (που απαιτεί γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών και επενδύσεω για κοινοφελή έργα) – αλλά μόνο η υποκρισία ότι δήθεν βάζουν προτεραιότητα την «ανθρώπινη ζωή», το νέο τους σύνθημα μετά από την «ατομική ευθύνη».

Έτσι μας δολοφονούν, είτε με την ακραία φτωχοποίηση και τους εργατοκτόνους νόμους, είτε επειδή θα μα καίνε, θα μας πνίγουν, θα μας εξοντώνουν με την ακρίβεια, θα μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας μέσα στο χειμώνα για μικροχρέη.

Ως εδώ! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σταματήσουν αυτό τον κατήφορο, τη συσσώρευση καταστροφών, νεκρών, κοινωνικής αποσύνθεσης.

Ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να οργανωθούμε παντού για να διώξουμε και να τιμωρήσουμε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και νεολαία συμμετέχουμε στη διαδήλωση της ΔΕΘ για να απαιτήσουμε πραγματικές λύσεις για την επούλωση των πληγών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές – και συνολικά για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής. ενάντια στις επιταγές και στο σύστημα του κέρδους!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog