• Συνολικά εξήντα επτά κράτη υπέγραψαν χθες Τετάρτη (20/09) τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των ωκεανών, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο και η συμφωνία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούνιο.

Γενικότερα, θεωρείται καθοριστικής σημασίας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030, ή διαφορετικά ο στόχος “30 μέχρι το 30”.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, που τόνισε ότι “Με την υπογραφή της Συνθήκης για την Ανοικτή Θάλασσα, μπορούμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τις ανθρώπινες πιέσεις και να πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας για την προστασία τουλάχιστον 30% του πλανήτη έως το 2030”.

Επίσης ο προσωρινός επικεφαλής της Greenpeace International Μαντς Κρίστενσεν, έκανε λόγο για “καθαρά συμβολική στιγμή”, τονίζοντας παράλληλα ότι “Τώρα οι πολιτικοί πρέπει να φέρουν τη συνθήκη στις πατρίδες τους και να διασφαλίσουν ότι θα επικυρωθεί σε χρόνο ρεκόρ”.

Ωστόσο, παρά τις σχεδόν 70 υπογραφές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

 

πηγή