Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας για εξαγγελίες Δ.Ε.Θ.

- Advertisement -
  • Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια τόσο στους Ξενοδόχους όσο και στους ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων του Νομού μας:

1) Η απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων Airbnb μέχρι και τα 3 ακίνητα από τον ΦΠΑ, το τέλος παρεπιδημούντων και τα τέλη διαμονής καταργεί την ισονομία αφού οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων και ενοικιαζόμενων δωματίων σήμερα καταβάλλουν τον ΦΠΑ και τα ανωτέρω τέλη από το 1ο ακίνητο.

Ταυτόχρονα ενισχύει την μαύρη εργασία και αυξάνει την απώλεια των κρατικών εσόδων! Επιπροσθέτως επειδή τα Airbnb παρέχουν την δυνατότητα παρασκευής γευμάτων πλήττουν και τον κλάδο του επισιτισμού δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες κρατικών
εσόδων.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει αύξηση εσόδων και αύξηση θέσεων εργασίας από το Airbnb αλλά αύξηση εξόδων από την υποχρέωση αποκομιδής επιπλέον απορριμμάτων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης. Και ενώ
είναι απτά τα παραδείγματα άλλων χωρών π.χ. Νέα Υόρκη, Παρίσι κλπ. οι οποίες προσπαθούν να πατάξουν την φοροδιαφυγή και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εμείς στρουθοκαμηλίζουμε και δίνουμε ανεπαρκείς λύσεις.

2) Ενώ ζητάμε την κατάργηση του Φόρου Διανυκτέρευσης (ένα “έκτακτο” μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε το 2016 με τα μνημόνια με την προϋπόθεση/ υπόσχεση να καταργηθεί μετά το πέρας αυτών), προς μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυξάνει αυτόν τον “έκτακτο” φόρο διαμονής/Πράσινο Φόρο, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος.

Έτσι, οι τιμές διαμορφώνονται σε 1,5 ευρώ την ημέρα για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 3 ευρώ για 3 αστέρων, 7 ευρώ για 4 αστέρων και 10 ευρώ για 5 αστέρων, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου. Το μέτρο αυτό αποτελεί αδικία για τον κλάδο και μπορείτε πολύ εύκολα να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Αρκεί μόνο να ανατρέξετε στα στοιχεία του Ξ.Ε.Ε. και θα βρείτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδίως στο Ν. Κορινθίας το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (για παράδειγμα, ο πελάτης ξενοδοχείου 5* αστέρων στο Ν. Κορινθίας με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ ημερησίως), τη στιγμή που στις άλλες περιπτώσεις (Airbnb) το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ ημερησίως θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ).

Καταλήγουμε ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος χωρίς να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Άλλες είναι οι τιμές και τα μεγέθη στο Ν. Κορινθίας και άλλες π.χ. στην Κρήτη και την Μύκονο.

Η Ελληνική Ξενοδοχεία στέκεται πάντοτε αρωγός της Ελληνικής Οικονομίας παρόλο που αντιμετωπίζει ουσιαστικά θέματα που κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όπως:

1) Ενεργειακό,
2) Αυξήσεις τροφίμων και αναλωσίμων
3) Ασφαλιστικό
4) Αυξημένο ΦΠΑ έναντι των ανταγωνιστριών χωρών
5) Αθέμιτος ανταγωνισμός
6) Κλιματικές καταστροφές οι οποίες επιφέρουν αποθετική ζημία

Οι Ξενοδόχοι του Νομού Κορινθίας δεν αρνήθηκαν ποτέ να συνδράμουν στην στήριξη του Κράτους, όμως απαιτούν δίκαια κριτήρια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα!

Το Κράτος οφείλει να δράσει άμεσα στην ουσιαστική εξεύρεση λύσεων για την στήριξη της Ελληνικής Ξενοδοχίας όπως:

1) Μείωση του κόστους ενέργειας
2) Μείωση της τιμής των προϊόντων διατροφής και αναλωσίμων
3) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
4) Μείωση του ΦΠΑ
5) Κατάργηση του τέλους διαμονής / Πράσινου Φόρου
6) Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στα τέλη ύδρευσης του ν.1069/80 αρ.11

Είμαστε σίγουροι ότι από την πλευρά σας θα λάβετε υπόψη τους προβληματισμούς μας για την δίκαια αντιμετώπιση των θεμάτων, για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία του Νομού μας να διατηρηθούν βιώσιμα, να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα τους και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog