Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κωστής Μπόζνος :Δικαίωμα και ανάγκη του κάθε δημότη η επαφή με την τέχνη και τον αθλητισμό.

- Advertisement -

Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου έχει ανάγκη, ανάμεσα στα άλλα, από ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενασχόλησης με την καλλιτεχνική δημιουργία και τη φυσική αγωγή, τον αθλητισμό, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή σωματική αλλά και συναισθηματική – ψυχική λειτουργία του.

Αυτό απαιτεί μια άλλη βαρύτητα αυτών των αντικειμένων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση την εξέλιξη που υπάρχει σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό τον 21ο αιώνα.

Η υποβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών της περιοχής μας και η μη αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων, προκειμένου να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε δομές και εγκαταστάσεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν οφείλεται απλά στη «κακή διαχείριση» ή την ανικανότητα κάποιων προσώπων που διοικούν το Δήμο και την Περιφέρεια.

Οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως και ο τομέας του Πολιτισμού και Αθλητισμού φυτοζωεί στα στενά όρια που επιβάλλει η λογική «κόστους – οφέλους», η λογική της ανταποδοτικότητας του κάθε έργου. Οι λογικές αυτές αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπηρετούν και εφαρμόζουν σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου όλες οι μέχρι σήμερα περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις της περιοχής μας.

Έτσι φτάνουμε στο σημείο σήμερα στον δήμο μας, στον οποίο εδράζουν μεγάλες επιχειρήσεις με ημερήσια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ (Motor Oil, Fulgor, Club Hotel Casino Loutraki, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες), παράλληλα να υπάρχουν ελάχιστες για τις ανάγκες μας και υποβαθμισμένες δομές πολιτισμού και αθλητισμού, στις οποίες για να έχει πρόσβαση η λαϊκή οικογένεια πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Φτάνουμε στο σημείο να μην υπάρχουν χρήματα για να αναβαθμιστούν υποδομές ή να φτιαχτούν νέες, με δωρεάν πρόσβαση σε αυτές για τον κάθε δημότη, την ίδια στιγμή που χαρίζονται φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο που δρα στην περιοχή μας.

Η υποβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό: το άνοιγμα ενός νέου πεδίου κερδοφορίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό μας δείχνουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η εμπλοκή ιδιωτών σε διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων του δήμου, τα Περιφερειακά Συνέδρια με θέμα «τις δυνατότητες που προσφέρονται στον τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», καθώς και η εμπλοκή εταιρειών παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας προσωπικού στις πολιτιστικές δομές του δήμου.

Να πώς αυτοί αντιλαμβάνονται τον Πολιτισμό, ως πηγή κέρδους, ως εμπόρευμα, ως αναγκαίο συμπλήρωμα της βιομηχανίας του Τουρισμού!

Κόντρα σε αυτή την πολιτική, σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με αυτήν, προβάλει η ανάγκη και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό και αθλητισμό.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου και του Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την οργάνωση συλλογικής διεκδίκησης στον Πολιτισμό Αθλητισμό, για 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα κι έξω από το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα για τον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού παλεύουμε για τα εξής:
• Δωρεάν πρόσβαση των κατοίκων του δήμου στις πολιτιστικές δομές (Φιλαρμονική, Μουσική Σχολή, Δημοτικό Ωδείο), χωρίς να πληρώνουν κανένα αντίτιμο. Πρόκειται για παροχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να καλύπτονται αποκλειστικά από το Δήμο, με τα χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία που πληρώνουμε οι δημότες μέσω των χαρατσιών και των δημοτικών τελών.

• Αναβάθμιση των πολιτιστικών δομών και υποδομών του Δήμου, χωρίς η ανάγκη αυτή να μπαίνει στη λογική «κόστους – οφέλους», στη λογική της ανταποδοτικότητας, διεκδίκηση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Αναβάθμιση των χώρων του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου όπου στεγάζονται η Φιλαρμονική και η Μουσική Σχολή Λουτρακίου με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το δήμο και την Περιφέρεια. Αναβάθμιση και αξιοποίηση των χώρων του υπογείου του κτιρίου. Εκεί βρίσκονται οι χώροι όπου κάνουν πρόβες τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα, οι οποίοι βρίσκονται σε αθλία κατάσταση, καθώς και η αίθουσα χορού, στην οποία παλιότερα λειτουργούσαν τμήματα χορού και η οποία σήμερα έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε σκουπιδότοπο. Έλεγχος του κτιρίου για αντισεισμική θωράκιση.

• Δημιουργία Δημοτικού Ωδείου στους Αγ. Θεοδώρους, ξανά με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον δήμο και την Περιφέρεια.

• Οι πολιτιστικές δομές να ανοιχτούν στα ζωντανά κύτταρα του Δήμου και να συνδιαμορφώσουν μαζί με τους φορείς και τις συλλογικότητες που υπάρχουν δράσεις, δίνοντας βάρος στα σχολεία. Να γίνουν «συνδιαμορφωτές» σε μια σειρά παρεμβάσεις. Να προωθηθούν πολιτιστικές δράσεις και αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

• Οι πολιτιστικές δομές να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα αμείβεται αποκλειστικά από το δήμο, χωρίς την εμπλοκή εταιρειών παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας προσωπικού.

• Ανακαίνιση των δημοτικών αθλητικών χώρων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους δημότες.

• Στήριξη των σχολικών μονάδων – σε όλες τις βαθμίδες – με κατάλληλες υποδομές (γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες μουσικής με μουσικά όργανα, εργαστήρια εικαστικών με εξοπλισμό, βιβλιοθήκες με αναγνωστήρια), ή αναβάθμιση όσων υποδομών από αυτές υπάρχουν ήδη εντός των σχολικών μονάδων.

• Να μένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα απογεύματα με σχολικούς φύλακες, ώστε να αξιοποιούνται ελεύθερα από τα παιδιά. Να αξιοποιηθούν τα σχολικά κτίρια, ενισχύοντας τις υποδομές τους, για απογευματινές δωρεάν δραστηριότητες με ευθύνη του Δήμου, με κατάλληλο επιστημονικά διαμορφωμένο πρόγραμμα και αντίστοιχο κατάλληλο προσωπικό.

Κωστής Μπόζνος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog