Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις «μαμαούθ» μέσα στο 2024

- Advertisement -
  • Η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,29 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024 από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας και συμφωνιών παραχώρησης για δύο δρόμους με διόδια, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος.

Το πιο υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης έχει συγκεντρώσει από το 2011 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης μετά τα μνημόνια που έληξαν το 2018 και το κράτησαν όρθιο κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους.

Το ποσό

Το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων και πλέον που έχει τεθεί ως στόχος για το 2024 θα είναι το υψηλότερο ποσό που συγκεντρώθηκε από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα μόνο έτος, δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Είπε ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ένα εκτιμώμενο ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενός δρόμου με διόδια μήκους 658 χιλιομέτρων (411 μιλίων) στον βορρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία -αρχικά- έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2023, καθώς οι εθνικές εκλογές καθυστέρησαν την έγκριση του δικαστηρίου για τη συμφωνία αυτή και την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα είχε νωρίτερα προβλέψει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2023 και 3,3 δισ. ευρώ για το 2024.

Μεγάλες συναλλαγές

Δύο άλλες μεγάλες συναλλαγές, η πώληση ποσοστού 30% του αεροδρομίου της Αθήνας μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) και η μακροχρόνια παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός περιφερειακού δρόμου της Αθήνας μήκους 70 χιλιομέτρων (44 μιλίων), θα βοηθήσουν να συγκεντρωθούν «τα υψηλότερα έσοδα που έχουν ποτέ συγκεντρωθεί σε ένα έτος» το 2024, δήλωσε ο κ.Πολίτης.

Η χώρα στοχεύει να εισαγάγει το αεροδρόμιο της Αθήνας στο χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο και η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Πολίτης, προσθέτοντας ότι ο διαχειριστής AviAlliance με έδρα τη Γερμανία, κάτοχος του 40% του μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτήσει ένα επιπλέον 10% με premium πάνω από την τιμή της ΑΜΚ.

ΟΤ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog