Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

1ο Διεθνές φεστιβάλ δίλεπτων ταινιών, 15 χρόνια πριν (βίντεο)

- Advertisement -

Του Γιώργου Νικολαϊδη

 

  • 1η  Νοεμβρίου 2008. Στο κινηματοθέατρο του « ΚΑΠΠΑ 2000 του Δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιείται   ένα πολιτιστικό γεγονός με εκρηκτική επιτυχία.

Η ιδιαιτερότητα της μέγιστης χρονικής διάρκειας των 2 λεπτών κάθε ταινίας, είναι συγχρόνως και η πρωτοτυπία του διεθνούς αυτού φεστιβάλ.

Ήταν η πρόκληση και το στοίχημα για όλους τους δημιουργούς των συνολικά 51 φιλμς,από 20 χώρες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον σύντομο χρόνο, παρουσιάζοντάς μας την ολοκληρωμένη ιστορία τους.

Έτσι ο στόχος του φεστιβάλ μέσω αρκετών συμμετοχών, να προκαλέσει γόνιμους και συνάμα επίκαιρους προβληματισμούς σε μεγάλους και μικρούς, επιτεύχθηκε έως ένα υψηλό βαθμό.

Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες κινηματογραφιστές προέρχονταν από 16 χώρες Και το κατάφεραν μάλλον οι περισσότεροι να διηγηθούν και να μας μεταδώσουν με άρτιο τρόπο το μήνυμά τους.

Κάποιοι άλλοι δυστυχώς όχι, γεγονός που φάνηκε στην απορημένη αντίδραση του κοινού. Προώθησαν ένα εναλλακτικό αλλά και πολύ ανθρώπινο σινεμά, με έξυπνα και περιεκτικότατα σινεδίλεπτα, κρατώντας άσβεστοo το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων των θεατών. Που του πρόσφεραν το έναυσμα και την αρχή για να φιλοσοφήσει «περεταίρω», πάνω στη ζωή και τους ανθρώπους. Κάθε 2/λεπτη ταινία είναι η «στιγμή και το δίδαγμά της». Με πινελιές της «άλλης όψης» και βουτιά στη χαρμολύπη των αναμνήσεων…

Ακολούθησαν 7 εν συνόλω ετήσια  φεστιβάλ επίσης με άκρα επιτυχία. Οι λόγοι για την απαξίωση και  ξαφνική διακοπή του  ως απόφαση της διοίκησης Μαυρομάτη, δεν μας έγιναν ποτέ γνωστοί.

Στο σχετικό μας βίντεο παραθέτουμε ατόφιο το αξιοσημείωτο μήνυμα του χαιρετισμού του μέλους της κριτικής επιτροπής κας. Αριάν Κότση πριν την έναρξη του φεστιβάλ, που αποτελεί μια θετική προτροπή προς όλους τους δημιουργούς.

Επίσης ακούμε το σχόλιο-δήλωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Τζέκου καθώς και του προέδρου του Φιλμφεστιβαλ 2011 & 2012  κ. Τσακμάκα σχετικά και με την από εδώ και στο εξής ευκταία και φυσικά καλοδεχούμενη από πολλούς δημότες συνέχιση του.

Εδώ πρέπει να μνημονεύσουμε θετικά και να συγχαρούμε την πρωτοβουλία του κ. Τσακμάκα  για το πολύ πετυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα της προβολής επιλεγμένων ταινιών διαφόρων φεστιβάλ σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, καθώς και τον έκδηλο ενθουσιασμό των μαθητών στο τέλος των προβολών.

Άξιο προσοχής επίσης είναι πως ο πολύπειρος περί τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, σε τηλεφωνική συνομιλία μας, μας ενθάρρυνε για την σύσταση τριμελούς συντονιστικής επιτροπής σε ένα πρώτο στάδιο και μας υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση-βοήθειά του για την επανασύσταση και συνέχιση του φεστιβάλ. Το ίδιο για την δημιουργία ερασιτεχνικής κινηματογραφικής ομάδας του Δήμου μας, για την οποία ο (υπο)γράφων πασχίζει εδώ και αρκετό καιρό.

Παρακολουθείστε το σχετικό μας βίντεο από την εκδήλωση καθώς και το δις βραβευμένο φιλμάκι εκείνης της βραδιάς «Η πτήση της Ελπίδας» . Αφιερωμένου  στα θύματα του τότε πολέμου του Ιράκ. Το θέμα της πάντα επίκαιρο. Πάντα θα υπάρχει  μια ελπίδα, όσο υπάρχει η τραγικότητα των πολέμων. Ελπίδα για λιγότερο αίμα και φρίκη. Όπως και πάλι των τελευταίων εβδομάδων…

1ο  Διεθνές φεστιβάλ δίλεπτων ταινιών : https://youtu.be/3_HObagSREw?si=AslOSKSlSdVpVEDb

«Η πτήση της Ελπίδας» :  https://youtu.be/nQRxNuEAK44?si=szIogLt0LfgVsnm9

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog