Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΟΑΣΑ: Σχέδια για προμήθεια λεωφορείων υδρογόνου

- Advertisement -
  • Εν αναμονή τις άφιξης των ηλεκτρικών λεωφορείων, στον ΟΑΣΑ εξετάζουν ήδη το επόμενο βήμα για την ενίσχυση του στόλου με οχήματα υδρογόνου.

Πρόκειται για ένα project που εντάσσεται στην προσπάθεια του Οργανισμού για πιο φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις και στη μείωση των ρύπων μέσα στα αστικά κέντρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου από το βήμα του 3ου Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece», λέγοντας πως παρατηρείται επιστημονικό ενδιαφέρον για την παρουσία των πρώτων υδρογονοκίνητων λεωφορείων στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία.

Όπως επισήμανε η κα Αλεξοπούλου, το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των ρύπων. Δεδομένου μάλιστα ότι η ηλεκτροκίνηση είναι αδήριτα το μέλλον των μεταφορών λόγω της αποδοτικότητας του ηλεκτροκινητήρα και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, πιθανότατα το υδρογόνο ως καύσιμο θα βρει τη θέση του στις μεταφορές.

Ειδικά στα μεγάλα οχήματα όπου το βάρος των μπαταριών είναι απαγορευτικό, είναι λογικό η ηλεκτροκίνηση να προχωρήσει μέσω του πράσινου υδρογόνου.

Τα νέα λεωφορεία συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των ρύπων

Η ΟΣΥ θα έχει σύντομα στον στόλο της 3 τέτοια οχήματα,

Το υδρογόνο στις μεταφορές

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και οι τρεις φάσεις:

  1. Ηλεκτρόλυση με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ,
  2. αποθήκευση του αερίου υδρογόνου και
  3. μετατροπή του εκ νέου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι σημαντικό να μειωθεί η εκπομπή των ρύπων εκεί που ζούμε στο κέντρο της πόλης.

Το παρόν ωστόσο στις μεταφορές, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι συνυφασμένο με την ηλεκτροκίνηση. Ο ΟΑΣΑ θα υποδεχθεί τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο με Απρίλιο, αφού πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή τους.

Συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζει την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου την ενίσχυση των «πράσινων» μεταφορών.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε χθες με την Διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding», η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων.

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog