Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Στενό μαρκάρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κυβέρνηση – «Να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα προμνημονίων»

- Advertisement -
  • Μία ακόμη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό όλων των συντάξεων στα επίπεδα, που ήταν το 2012!

Η νέα απόφαση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου, όπως αναφέρει και μεγάλη εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας που αποκαλύπτει σήμερα το θέμα, πατάει στα χνάρια της προηγούμενης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, η οποία είχε δικαιώσει τρεις ανώτατους δικαστικούς, κρίνοντας ότι οι συντάξεις τους οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ’ αριθμόν 176/2023 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή 17 πανεπιστημιακών καθηγητών ΑΕΙ, οι οποίοι άσκησαν έφεση στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και ζήτησαν αναπροσαρμογή των συντάξεων τους, στα προ του 2012 επίπεδα.

H απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είναι η δεύτερη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που αναπροσαρμόζει συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, ανοίγει δρόμο για την επαναφορά όλων των συντάξεων στα επίπεδα προ του 2012.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι έχει εφαρμογή μόνο για εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο για εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους, ενώ για όλους τους άλλους που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του δικαστηρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια.

Ερμηνεύοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατοι δικαστικοί και νομικοί τόνισαν ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, καθώς δεν νοείται να υπάρχουν δύο διαφορετικές συντάξεις για συνταξιούχους της ίδιας επαγγελματικής κατηγορίας, αφού αυτό προσκρούει σε συνταγματικούς κανόνες.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους τρεις ανώτατους δικαστές ήταν πιλοτική και αφορά ακόμα 450 συνταξιούχους δικαστές, που έχουν προσφύγει στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο.

Όσο για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους 17 πανεπιστημιακούς, αφορά την προσφυγή τους, που υπεβλήθη το 2016, ενώ θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους των 700 με 800 ευρώ!

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog