• Σε ένα «ελαφρύ», όπως χαρακτηρίζεται, πακέτο κανόνων για το Airbnb αναμένεται να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Η λεγόμενη «ελαφριά» προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με άλλους πρόσφατα θεσπισθέντες κανόνες της ΕΕ που ακολουθούν «σκληρή γραμμή» προς τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη δύναμή τους και να τις αναγκάσουν να κάνουν περισσότερα για τον έλεγχο των πλατφορμών τους ως προς την ύπαρξη παράνομου και επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου.

Σχηματοποιούνται οι κανόνες

Οι κανόνες για τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων, που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, είχαν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών νόμων σε ολόκληρη τη ζώνη των 27 χωρών που ρυθμίζουν την Airbnb και παρόμοιες εταιρείες.

Η ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσει μια «ελαφριά» προσέγγιση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, την ώρα που η Airbnb τονίζει ότι θα πλήξουν την αγορά

Αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ και Ευρωβουλευτές θα συναντηθούν για να διαμορφώσουν τις τελικές λεπτομέρειες των κανόνων στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου.

Η τελική έκδοση των κανόνων θα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με την πρόταση της Επιτροπής, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους και το πόσες διανυκτερεύσεις πραγματοποιούν στις εθνικές αρχές.

Οι Aρχές θα παρακολουθούν τα συστήματά τους και θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση.

Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα επικεντρωθεί σε τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες είναι απίθανο να εκτροχιάσουν τη συμφωνία, υποστηρίζουν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η επιθετική προσέγγιση της Ισπανίας

Ορισμένοι πάντως θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μια πρόταση της Ισπανίας που θα επέτρεπε στις πόλεις να απαγορεύσουν τη λειτουργία της Airbnb σε ορισμένες περιοχές και να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν τέλη εγγραφής.

Η Airbnb από την πλευρά της ανέφερε ότι οι κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ θα αποτελέσουν καμπή για τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσουν ως παγκόσμιο παράδειγμα σαφών κανόνων που θα δίνουν οδηγίες στις πλατφόρμες και τις αρχές για το πώς να μοιράζονται δεδομένα και να εφαρμόζουν αναλογικούς κανόνες για όλους», δήλωσε στο Reuters ο Nathan Blecharczyk, συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb.

«Θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις συνεργασίες μας με τις πόλεις και τις κυβερνήσεις και να συνεργαστούμε για την προστασία της στέγασης και την υποστήριξη του βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε.

Το Παρίσι, η Βενετία, η Βαρκελώνη και άλλα μέρη που είναι δημοφιλή στους τουρίστες κατηγορούν την Airbnb ότι επιδεινώνει τις ελλείψεις στέγασης, εκδιώκοντας κατοίκους με χαμηλότερο εισόδημα.

ΟΤ