Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

- Advertisement -
  • Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη (8/11) το φάρμακο Zepbound για την απώλεια βάρους.

Η τιρεζεπατίδη, η δραστική ουσία του Zepbound, εγκρίθηκε τον Μάιο για τη θεραπεία του διαβήτη, με την εμπορική ονομασία Mounjaro.

Το νέο φάρμακο αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το τέλος του έτους και θα έχει τιμή καταλόγου 1.060 δολάρια, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Eli Lilly.

Το Zepbound χορηγείται ενέσιμα μια φορά την εβδομάδα σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ασθενείς με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη.

«Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι σοβαρές παθήσεις που μπορούν να συνδεθούν με ορισμένες από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζον Σάρετς του FDA.

​Σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενήλικες, τα άτομα που έλαβαν την υψηλότερη επιτρεπόμενη δόση του φαρμάκου έχασαν κατά μέσο όρο 22 κιλά, ενώ εκείνα που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση έχασαν 34 κιλά, σε σύγκριση με τα επτά κιλά στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Παρενέργειες

Οι αναλυτές της JPMorgan έχουν προβλέψει ότι οι ετήσιες πωλήσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως είναι το Ozempic, το Wegovy και τώρα το Zepbound, θα φθάσουν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, με την αγορά να κυριαρχείται από τις κατασκευάστριες εταιρείες Novo Nordisk και Eli Lilly.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά τους, η νέα κατηγορία φαρμάκων για την απώλεια βάρους, γνωστή ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο «Journal of the American Medical Association» (JAMA). Σε αυτά περιλαμβάνονται η παράλυση του στομάχου, η παγκρεατίτιδα και η απόφραξη του εντέρου.

«Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους ασθενείς που σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν για την απώλεια βάρους», δήλωσε ο Μόχιτ Σόντι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Ο FDA δήλωσε ότι οι γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες του Zepbound περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, έμετο, δυσκοιλιότητα, κοιλιακή δυσφορία και πόνο, κόπωση, αλλεργικές αντιδράσεις, ρέψιμο, απώλεια μαλλιών και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Έχει βρεθεί επίσης ότι προκαλεί όγκους των κυττάρων C του θυρεοειδούς σε αρουραίους, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

 

πηγή

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Κοιτα να δεις Χαρά και Μιχάλη πως θα τους μαζέψω σαν τις μύγες μες το γάλα στο άρθρο σας αυτο 🤠🤠Ο μαγνήτης θα τους τραβήξει πάλι 🧲Αφού περασε ο Αντρικος την ημέρα του με τον Αντρέα τζούνιορ, το εγγονάκι μου δηλαδή ,είπα να κάνω την φαρμακευτική μου αγωγή στο loutrakiblog 😜Την δόση μου για την ενημέρωση θέλω να πω μην παρεξηγηθώ !Διαβαζοντας λοιπον το άρθρο του μπλογκ για την παχυσαρκία λέω εδώ θα μπω να κάνω θεραπεία στους παχύσαρκους του μπλογκ αν υπάρχουν η αν θέλουν να αδυνατίσουν κάποια κιλά 😝😝Να βάλουμε ένα παραδειγμα πάχους η βάρους τον Βαγγέλη Μαρινάκη η εκεί γύρω !!Η τιμή λέει είναι 1060 ,και οι παρενέργειες του !Αυτο κράτησα εγώ !!Λοιπον θα μου δινετε εμένα 1000 δολάρια και θα αδυνατίσετε χωρίς να πάρετε φάρμακο η ένεση !!Πως θα γίνει αυτο 🤪Η απάντηση σε όποιον ρωτήσει σε σχόλιο !Σοβαρες προτάσεις το θέμα δεν είναι για αστείο 😝Ελπιζω σε δημοσίευση γιατί είναι για καλό λόγο ΥΓ στα πέντε πρώτα σχόλια 10%εκπωση 😅

  2. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Φτου μαλλον δεν το έστειλα το ξαναγράφω 🤨Αγαπητή Χαρά και Μιχάλη κοιτα να δεις πως θα τους μαζέψω στο άρθρο με το μπιπ μαγνήτη που έχω τους σχολιαστές 😜Αφού ο Αντρικος σας περασε την ημέρα με τον Αντρικό τζούνιορ ,το εγγονάκι δηλαδή κάνω όπως συνηθίζω την θεραπευτική μου αγωγή εδώ στο μπλογκ να πάρω την δόση μου !!Στην ενημέρωση μην πάει το μυαλό σας άλλου 😜Φάρμακο για την παχυσαρκία !Λεω αυτο είναι !Θα βοηθήσω όποιον θέλει να χάσει κιλά και ας μην είναι παχύσαρκος 😜Ένα παραδειγμα βάρους πχ στα κυβικά του Μαρινάκη και κάτω 😜Λοιπον διαβάζοντας το άρθρο στάθηκα στην τιμή 1060 ντολαρς και παρενέργειες του φαρμάκου 🥸Λοιπον θα μου δινετε εμένα 1000 δολάρια και θα αδυνατίσετε χωρίς φάρμακα χωρίς ένεση η κάτι άλλο !!Πως θα γίνει αυτο ??Οποιος ενδιαφερετε να στειλει σχόλιο εδώ !!Μονο σοβαρες προτάσεις γιατί το θεμα της παχυσαρκίας είναι σοβαρό😛Ελπιζω σε δημοσίευση από το μπλογκ γιατί είναι για καλό σκοπό 😝😝και αν το έστειλα κανονικά το πρώτο να περάσει και αυτο !!ΥΓ στους πρώτους 5 σχολιαστές 10% έκπτωση 😝😝

  3. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Άμα εισε 90 κιλά φίλε Νίκο δεν θεώρησε παχύσαρκος 😂Τόσα κιλά είμαι και εγώ 😜Το πρόγραμμα αφορά από 100+πάνω κιλά Νικόλα !Παντως και επειδη ησουν ο πρώτος που σχολίασες θα κάνουμε κατι και θα έχεις και 10%εκπτωση όπως υποσχέθηκα !!Αντε γεια μας

  4. Σκέψου απελπισία, αν δεν υπάρχουν μπικικίνια ούτε για μια μερίδα καλαμαράκια: θα σας αδυνατήσω εγώ με 1000 δολάρια χωρίς φάρμακο ή ένεση και 10% έκπτωση. Σκέψου κατάντια, σκέψου οικονομική δυστοκία, κοινώς σφίξιμο ζωναρίου. Σου λέει: ένας να μου έρθει, θα χορτάσω την πείνα μου για 3 εβδομάδες…

  5. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Εσένα θα σε αδυνατίσω τζαμπα μην ανησυχείς !!Θα ζυγιστείς πρώτα και θα μου πεις ποσά κιλά εισε να κάνω τα κουμάντα μου !!Τωρα εγώ την δίαιτα δεν τι κάνω για οικονομικούς λόγους αλλά για να γλιτώσετε τις παρενέργειες που θα είχατε από τα φάρμακα !!Λοιπον ζυγισου και μου λες το βάρος σου !!Αν κρίνω από τα λεγόμενα σου θα εισε 100+βάλε κιλά !

  6. Αντρέας ΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆ρε εσύ παχυσαρκε τόσο καιρό εδώ μέσα τον κόβεις τον Αντρέα να τρώει καλαμαράκια και σουπιές 😀😀Από προβατίνα και πάνω τρώει ο Αντρέας. Πως δεν μας είπε και για σούσι 🍤🍣Ο Νικολάκης από το Αχίλλειο εισε? Αυτός είχε κολλήσει στα μπικικινια και καλαμαράκια Αντέ γειά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog