Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε κατά της Χούντας σε μουσική Γιάννη Σπανού

- Advertisement -
  • Οποιητής και στιχουργός, Δημήτρης Ιατρόπουλος, που έχει υπογράψει πολύ γνωστά τραγούδια, όπως το «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» και «Μεθυσμένη Πολιτεία», μίλησε σήμερα (17/11) στην πρωινή εκπομπή του Open και προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, μεταξύ των οποίων και για το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε κατά της Χούντας.

Μεταξύ άλλων, ο ποιητής μίλησε για το τραγούδι «Της Χαλιμάς τα παραμύθια», το οποίο, όπως είπε θεωρείται σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», το πρώτο τραγούδι, αλλά και η πρώτη έκφραση μέσω της τέχνης κατά της δικτατορίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος σκάρωσε τους στίχους του συγκεκριμένου κομματιού ένα βράδυ που επέστρεφε από την Πλάκα στο σπίτι του ένα βράδυ μετά την κήρυξη της δικτατορίας.

«Σκεφτόμουν πως ξεκινούσε μια πολύ μαύρη περίοδος για τον τόπο μου», είπε χαρακτηριστικά και κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Πλάκας σκάρωσε το τραγούδι αυτό.

Όπως είπε, λίγο αργότερα ο επίσης σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Δημήτρης Χριστοδούλου τον ενημέρωσε ότι το τραγούδι αυτό θεωρήθηκε από τη γαλλική «Le Monde» το πρώτο αντιστασιακό κομμάτι, το οποίο και διάφοροι σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Δημήτρης Ψαριανός τραγουδούσαν παράνομα κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Επισήμως, το τραγούδι κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 1977 σε μουσική Γιάννη Σπανού και ερμηνευτή τον Κώστα Καραλή.

Της Χαλιμάς τα παραμύθια
Εγώ πουλάω την ψυχή μου
στον έμπορα για δυο ψωμιά.
Κι εσύ γυρεύεις την αλήθεια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.
Εγώ βαστάω το τιμόνι
να μην μπατάρει το σκαφί.
Κι εσένα σου ’γιναν συνήθεια
της Χαλιμάς τα παραμύθια.

Εγώ το αίμα μου το δίνω
να βρει η γενιά μου οδηγητή.
Κι εσύ στην άμμο χτίζεις σπίτια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.

Εγώ ξεθάβω τους νεκρούς μου,
τους ξαναβάζω στην γραμμή.
Κι εσύ ξοδεύεις στα ξενύχτια,
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.

Παίξε λοιπόν κι εσύ στα ζάρια,
αν σου βαστάει, την αλήθεια.
Μα δε γεννιούνται παλληκάρια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια!

 

 

mynews.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όσοι θυμούνται τον Κώστα Καράλη, θα θυμούνται φαντάζομαι και το πόσο καλός τραγουδιστής ήταν. Θα τα ξέρει αυτά ο φιλαράκος από ουαλία. Είχε μερικά φοβερά τραγούδια, όπως το σπασμένο καράβι, είναι κάτι στιγμές, το ξενοδοχείο, χαθηκες, είναι ν’απορείς, τα απόνερα κλπ κλπ. που συγκινούν ακόμη. Τί λες κι εσύ φιλαράκο από την ουαλία? Εσύ σίγουρα θα τον θυμάσαι. Καλημέρα σου και καλή εβδομάδα στη βροχερή, κρύα κι ακούραστη μακρινή ουαλία.

  2. ΑντρεαςΛεκκαςουαλλια🏆🏆Το αγαπημένο μου τραγούδι του Κάραλη είναι το Αννα φίλε !!Φυσικα και το σπασμένο καράβι και πολλά αλλά με την καλή φωνή του Κάραλη !!Οπως είναι φυσικό και λογικο τραγούδια αυτής της εποχής θα ακουγονται για πάντα !Καλο είναι για τους νεότερους να τα ψάχνουν και να τα βρίσκουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog