• Οποιητής και στιχουργός, Δημήτρης Ιατρόπουλος, που έχει υπογράψει πολύ γνωστά τραγούδια, όπως το «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» και «Μεθυσμένη Πολιτεία», μίλησε σήμερα (17/11) στην πρωινή εκπομπή του Open και προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, μεταξύ των οποίων και για το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε κατά της Χούντας.

Μεταξύ άλλων, ο ποιητής μίλησε για το τραγούδι «Της Χαλιμάς τα παραμύθια», το οποίο, όπως είπε θεωρείται σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», το πρώτο τραγούδι, αλλά και η πρώτη έκφραση μέσω της τέχνης κατά της δικτατορίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος σκάρωσε τους στίχους του συγκεκριμένου κομματιού ένα βράδυ που επέστρεφε από την Πλάκα στο σπίτι του ένα βράδυ μετά την κήρυξη της δικτατορίας.

«Σκεφτόμουν πως ξεκινούσε μια πολύ μαύρη περίοδος για τον τόπο μου», είπε χαρακτηριστικά και κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Πλάκας σκάρωσε το τραγούδι αυτό.

Όπως είπε, λίγο αργότερα ο επίσης σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Δημήτρης Χριστοδούλου τον ενημέρωσε ότι το τραγούδι αυτό θεωρήθηκε από τη γαλλική «Le Monde» το πρώτο αντιστασιακό κομμάτι, το οποίο και διάφοροι σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Δημήτρης Ψαριανός τραγουδούσαν παράνομα κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Επισήμως, το τραγούδι κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 1977 σε μουσική Γιάννη Σπανού και ερμηνευτή τον Κώστα Καραλή.

Της Χαλιμάς τα παραμύθια
Εγώ πουλάω την ψυχή μου
στον έμπορα για δυο ψωμιά.
Κι εσύ γυρεύεις την αλήθεια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.
Εγώ βαστάω το τιμόνι
να μην μπατάρει το σκαφί.
Κι εσένα σου ’γιναν συνήθεια
της Χαλιμάς τα παραμύθια.

Εγώ το αίμα μου το δίνω
να βρει η γενιά μου οδηγητή.
Κι εσύ στην άμμο χτίζεις σπίτια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.

Εγώ ξεθάβω τους νεκρούς μου,
τους ξαναβάζω στην γραμμή.
Κι εσύ ξοδεύεις στα ξενύχτια,
στης Χαλιμάς τα παραμύθια.

Παίξε λοιπόν κι εσύ στα ζάρια,
αν σου βαστάει, την αλήθεια.
Μα δε γεννιούνται παλληκάρια
στης Χαλιμάς τα παραμύθια!

 

 

mynews.gr