Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΕΛΓΑ: Πληρωμές ύψους 28 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι

- Advertisement -
  • Χρήμα στους λογαριασμούς τους θα δουν αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου από τον ΕΛΓΑ οι δικαιούχοι αγρότες, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, ενώ θα εξοφληθούν και οι ζημιές του 2022

Ειδικότερα, οι πληρωμές, ύψους 28 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για:

  1. Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκατ. ευρώ, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛΓΑ με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
  2. Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛΓΑ, στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022.

Οι οφειλές των αγροτών την τελευταία 3ετία ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ

«Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έτους 2023», επισημαίνει ο Οργανισμός.

Στα 8 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δενδροκαλλιέργειες

Οφειλές 70 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή αποζημιώσεων έτους 2023 όταν τα έσοδά του από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος αυτό δεν υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκατ. ευρώ.

«Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛΓΑ να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους», τονίζει ο Οργανισμός.

Λήγει η προθεσμία πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

Εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν φέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.

«Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει επιτύχει την τετραετία 2019 – 2023, να καταβάλει ο Οργανισμός τις οφειλόμενες αποζημιώσεις με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις αυτές απαιτούν κατά μέσο όρο 100 εκατ. ευρώ πάνω από τις δυνατότητες του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, χάριν της καθοριστικής και γενναιόδωρης στήριξης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέβαλε στον Οργανισμό 300 εκατ. ευρώ, ως αναδρομικώς οφειλόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το ν. 3877/2010», επισημαίνει ο Οργανισμός.

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog