«Έφυγε» σήμερα το πρωί ο τελευταίος μπαρμπέρης του Λουτρακίου. 

 

Γνωστός σε όλους τους παλαιούς, κούρευε και ξύριζε με την παραδοσιακή φαλτσέτα τους Λουτρακιώτες. Ιδιαίτερα αγαπητός, καλός άνθρωπος, φιλήσυχος και καλός οικογενειάρχης. Διατηρούσε το κουρείο του κάτω από τη σημερινή πιάτσα των ταξί στο ΚΤΕΛ, στον πεζόδρομο, σε ένα ισόγειο κατάστημα, με τζαμαρίες γύρω γύρω.

 

Πιτσιρίκια, χαζεύαμε έξω από τη τζαμαρία, την τέχνη του! Παρακολουθούσαμε με θαυμασμό την «ιεροτελεστία» και κείνος ποτέ δε μας έδιωξε! Μας έβλεπε και χαμογελούσε! Μας έδινε και καραμέλες! και λουκουμάκι! «Παιδάκια μωρέ» έλεγε!

 

Ακολουθούσα τον πατέρα μου στο μπαρμπέρικο!

Θυμάμαι εκείνη την κατάλευκη ποδιά, που φορούσε στους πελάτες του για να μην γεμίσουν τρίχες από το κούρεμα. Την χειροποίητη σαπουνάδα (λίγο νερό, λίγο τριμμένο σαπούνι) και το πινέλο που την άπλωνε στο πρόσωπο, τις «χειρουργικές» κινήσεις με τη φαλτσέτα του στο ξύρισμα! Και μετά η κολώνια, ακόμα μυρίζω το άρωμά της, λεμόνι νομίζω ήταν! Εσταζε λίγη και πασάλιβε τα χέρια του και με μικρά χτυπηματάκια, φρέσκαρε το ξυρισμένο πρόσωπο του πελάτη του.

 

Θυμάμαι το ταλκ που έβαζε στο χοντρό πινέλο του και ξεσκόνιζε τις τρίχες από το λαιμό των πελατών του.  Μοσχομύριζαν όλοι σαν έφευγαν από το μπαρμπέρικο του κυρ-Κώστα!

«Με τις υγείες σου»! έλεγε πάντα στο τέλος, ευγενικά!

 

Ο κυρ-Κώστας, δεν θα φύγει ποτέ! Εχει μείνει στο μυαλό και την καρδιά μας, στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, τότε που το Λουτράκι ήταν πιο ανθρώπινο, πιο αγνό!

 

Ο Κων/νος Σπανουδάκης ήταν 89 ετών, τα τελευταία χρόνια έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια , ενώ το πρωί υπέστη έμφραγμα και κατέληξε.

 

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο το μεσημέρι στις 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Λουτράκι.

 

Η συντακτική ομάδα του loutrakiblog.gr εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια..

Καλό σου ταξίδι μπαρμπα-Κώστα….

Χ@ra