Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Από ώρα σε ώρα η έλευση Ερντογάν στην Αθήνα – Η ατζέντα των δύο αρχηγών

- Advertisement -
  • «Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής αρχής γενομένης με τους γείτονές μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, λίγες ώρες πριν την αυριανή (07.12.2023) επίσκεψη του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στις 18 Δεκεμβρίου, θα πάμε στην Ουγγαρία. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Κάθε απόσταση που διανύει η χώρα μας στις διμερείς της σχέσεις στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας».

Με όλα τα φώτα στραμμένα στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η Αθήνα διαμηνύει ξανά ότι αποδέχεται μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, αυτή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ η έμφαση και από τις δυο πλευρές δίδεται σε θέματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και στο μεταναστευτικό.

Οι στόχοι και οι προσδοκίες της Αθήνας – Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει διαχρονικά μια και μόνη διαφορά, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και διαμηνύει πως δεν συζητά και δεν βάζει σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η φράση – κλειδί πάντως είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις και στο πλαίσιο αυτό: Η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες αύριο να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν, που καταφθάνει σήμερα, Πέμπτη, στην Αθήνα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Αστακός» η Αθήνα

«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμφαση θα δοθεί στην φύλαξη με αστυνομικούς σε όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσει η Τουρκική Αντιπροσωπεία, ενώ θα επιστρατευτούν drones, ελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για διακοπή στην κίνηση των οχημάτων πριν και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων της πομπής των οχημάτων με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Δρακόντεια» αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας σε δρόμους όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος ενώ ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική και ασφάλεια θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

 

πηγή

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆Ήρθε ο Σουλτάνος στην Αθήνα όχι βράδυ που έλεγε αλλά μέρα μεσημέρι !!Του κάνανε και τεμενάδες ο υπουργός μας τον εξωτερικών υπόκλιση δηλαδή ο μεταφραστής μπέρδεψε τον Μητσοτακ και τον είπε Κωσταντινο αλλά αυτά είναι για την πολιτική πλευρά της επίσκεψης !Υπηρχε και η αθλητική ας πούμε πλευρά !Ο Σουλτάνος ο Ταγιπ συναντήθηκε με τον Αμάν Αμάν τον Τούρκο προπονητή του ΑΚΤΟΡ Παναθηναϊκού 😂😂🏀Και ο Αντρεας φυσικα ξέρει και τι του είπε ο Ταγιπ του Αμάν Αμάν !Του είπε να ανοίξει το rotation στην μπασκετική Παναθα 🏀Αντε γεια μας πείνασα πάω να φάω fish and chips

  2. Ουουουουουουουουουουφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφ!!! Μου ‘φυγε ενα βαρος!!! Τελος καλο ΟΛΑ καλα, λοιπον!! Για οσον αφορα, εις την επισκεψη του στην χωρα μας αυτη, του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν (δηλαδη), ομιλώ!! Ελαβε χωρα, συνετέλεσθει εσημειωθει και υπηρξε τελικως, και ενα ιδιαιτερως ευχαριστο, συγκινητικο, χαρουμενο, χαρμοσυνο, ευτυχες, οσο επισης και αισιον (εις την τελικη του εκβαση), γεγονος! Ποιο ακριβως ητο, κυριες μου και κυριοι, τελικως, αυτο? Πως με αυτες τις “θρυλικές, υπερήφανες, καμαρωτες, καθως επισης και δοξασμένες υποκλίσεις, σπάσιμο της μέσης, μετανοιες και επικύψεις Γεραπετρίτη” προς Τιμην, αυτου του Σουλτανου και Αγα, βεβαιως και ασφαλως, (μοναχα δηλαδη τα παντελόνια του που δεν κατέβασε, ο εν λογω υπουργος…) δεν υπέστει, αλλα και δεν μας επαθε και κανα ξεγυρισμένο λουμπάγκο η και βαρύ εγκεφαλικό, και ετσι να μας μείνει “επι τοπου”, τελικως αυτος!! Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog