Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μέγαρα: Πρωτοβουλία για τον αναδασμό της μεγαρικής αγροτικής γης: «Καλούμε σε συστράτευση για την υλοποίηση του στόχου»

- Advertisement -
  • Κάλεσμα για τον αναδασμό της αγροτικής γης εντός των ορίων του Δήμου Μεγαρέων απευθύνει με ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης η ομάδα πολιτών, που στηρίζει και υπογράφει την πρωτοβουλία αυτή.

«Έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και ζώντας στα Μέγαρα, διαπιστώνουμε με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση την απαξίωση της γης, η οποία, πριν από μόλις δύο γενιές έτρεφε, σχεδόν αποκλειστικά, την τοπική μας κοινωνία. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε τέλος στην απραξία, ξεκινώντας μια πρωτοβουλία για την υλοποίηση Αναδασμού της αγροτικής μας γης.

Η εγκατάλειψη της αγροτικής γης και η μείωση της αγροτικής δραστηριότητας, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που οφείλεται κυρίως στο λανθασμένο (όχι μόνο για την γεωργία) μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας που υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία μας δεν συμφωνεί με αυτή τη συνεχιζόμενη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Θεωρούμε, όμως, ότι, ακόμα και στα πλαίσια αυτού του καταστροφικού αναπτυξιακού μοντέλου, που προτάσσει την οικονομία της παροχής υπηρεσιών (τουριστικών, υπηρετικών, κ.λπ.), αντί της οικονομίας της ανεξάρτητης παραγωγής, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τον τόπο μας από την σωστή αξιοποίηση της γης μας. Μιας τεράστιας σε έκταση, εύφορης γης, σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας, λιμάνια και αεροδρόμια.

Το μεγαλύτερο, όμως, εμπόδιο στην αξιοποίηση της γης μας, είναι σήμερα ο κατακερματισμός της.

Το μεγαλύτερο, όμως, εμπόδιο στην αξιοποίηση της γης μας, είναι σήμερα ο κατακερματισμός της. Με το κόστος παραγωγής όλων ανεξαιρέτως των αγροτικών προϊόντων στα ύψη, η δημιουργία βιώσιμων αγροτικών εκτάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία κερδοφόρων αγροτικών δραστηριοτήτων, που πιστεύουμε ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης μας. Μάλιστα, με δεδομένη τη μεγάλη ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων, τη μερική απασχόληση και τους μισθούς πείνας των ημερών μας, θεωρούμε πως ο αναδασμός της αγροτικής μας γης, όχι μόνο θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αυτοαπασχολούμενων ή μη, με αξιοπρεπείς αμοιβές, που δεν θα είναι περιστασιακές αλλά μόνιμες, αφού η πρωτογενής αγροτική παραγωγή θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας.

Για αυτό, και για εμάς, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι ο αναδασμός αποτελεί το σημαντικότερο βήμα, όχι μόνο για τη δημιουργία απασχόλησης για πάρα πολλούς νέους αλλά και ανάπτυξης όλης της περιοχής μας μέσα από τις οικονομικές συνέργειες που θα δημιουργηθούν. Πιστεύουμε ότι με σεβασμό στις προηγούμενες γενιές που με απέραντο μόχθο μας παρέδωσαν αυτή τη γη, ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να κάνει κάτι ουσιαστικό για τους νέους μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. Επισημαίνουμε επίσης ότι, από τεχνικής άποψης, η κτηματογράφηση της γης που έχει ήδη λάβει χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, απλουστεύει σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία.

Η πρωτοβουλία μας δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις, και δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε να αποτελέσει εφαλτήριο οποιασδήποτε κομματικής ή προσωπικής ιδιοτελούς εκμετάλλευσης. Κατανοούμε ότι για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα που αποτολμούμε πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης των υγιών και προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου μας και αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Και επειδή, όπως όλες οι σημαντικές τομές – έτσι και το αίτημα για αναδασμό – ιστορικά συναντούν εμπόδια από μικρά και μεγάλα συμφέροντα ή μικρόνοιες, επιζητούμε με απόλυτη ειλικρίνεια κάθε συλλογική ή ατομική ανιδιοτελή και γνήσια υποστήριξη και συμπόρευση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Γνωρίζουμε ότι ζούμε στην εποχή των απογοητεύσεων, της ιδιώτευσης και της εν γένει δυσφήμησης και δαιμονοποίησης των κοινωνικών κινητοποιήσεων, αλλά την ίδια στιγμή πιστεύουμε ότι η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της πόλης μας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προοπτικές του αναδασμού για την τοπική μας κοινωνία, θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την αφύπνιση όλων μας.

Ελπίζοντας ειλικρινά ότι θα υπάρχει συναντίληψη με τη νέα Δημοτική αρχή, τόσο για τη ζωτική σημασία, όσο και για την προτεραιότητα του αιτήματος, προσβλέπουμε στην ουσιαστική στήριξή της, και μάλιστα για τον πρόσθετο λόγο ότι ο αναδασμός είναι μέρος του προεκλογικού της προγράμματος.

Εμείς, λοιπόν, που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση, καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης, τον γεωργικό κόσμο και όλους τους συνεταιρισμούς, τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και όλους τους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων σε συστράτευση και αγώνα για την πραγματοποίηση αναδασμού της αγροτικής γης εντός των ορίων του Δήμου Μεγαρέων.

Σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για την πραγματοποίηση ανοικτής ενημερωτικής συγκέντρωσης σχετικά με το ζήτημα».

Πρωτοβουλία για τον Αναδασμό της Μεγαρικής αγροτικής γης:

– Δαγρές Θάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
– Παπαμιχάλης Θανάσης, Κοινωνιολόγος
– Βόρδος Ανδρέας, Αρχαιολόγος
– Καρβέλας Αλέξανδρος του Δημ., Αγρότης
– Σκλαβούνος Σπύρος του Ιωάν., Αγρότης
– Προίσκος Θανάσης του Ιερ., Εκπαιδευτικός-αγρότης
– Παπαφράγκος Περικλής, Συν/χος οικοδόμος-αγρότης
– Παπαγγελής Δημήτρης, Μελισσοκόμος
– Χατζής Νικόλαος, Δικηγόρος
– Δέσκος Αλέξανδρος, Γεωπόνος
– Μουστάκας Θωμάς του Ιωάν., Πτηνοτρόφος-έμπορος αγροτικών προϊόντων

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog