Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός – Πότε οι επίσημες ανακοινώσεις και πού θα φθάσει

- Advertisement -
  • Στις 22 Μαρτίου θα γίνει γνωστός, ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 5% έως 6%, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας

Το χρονοδιάγραμμα

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για το έτος 2024 καθώς και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ισχύσουν οι σχετικές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, θα γίνει έως την 5η Φεβρουαρίου 2024.

Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

Θα ακολουθήσει η έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη 15η Μαρτίου και ακολούθως η υπουργός Εργασίας στις 22 Μαρτίου θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Η επίσπευση των διαδικασιών για το νέο κατώτατο μισθό οφείλεται – εν πολλοίς – στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί ο νέος μισθός να βρίσκεται σε ισχύ όταν θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

Η δέσμευση προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ

Κατώτατος μισθός

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικού υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.

Η δέσμευση προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι τριετίες

Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

Οι κλαδικές συμβάσεις

Η «επιστροφή των μισθών» με την αύξηση των μέσων αμοιβών – που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την τρέχουσα τετραετία -, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους – έως τώρα – δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίδονται στα κατώτατα όρια.

Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ κάτι που προανήγγειλε η κυβέρνηση – θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς (που κατήργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog