Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πανυγειονομική κινητοποίηση και Πανελλαδική απεργία

- Advertisement -

Αντιμέτωποι με απόλυση είναι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, καθώς η «αναγνώριση της προσφοράς τους» από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ΥΠΕ είναι η σταδιακή απόλυση τους και η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

 

Χαρακτηριστική είναι η προκλητικότατη δήλωση του υπουργού Υγείας, που ουσιαστικά «δικαιολόγησε» τις απολύσεις καθαριστών, δηλώνοντας ότι μπορούν να «βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία». Στο νοσοκομείο μας έχει δοθεί ήδη  ένα κομμάτι της φύλαξης σε εργολάβους, καθώς και ένα κομμάτι της καθαριότητας. Ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει και στην ολοκλήρωση  διαγωνισμών για  την ανάθεση των υπηρεσιών της φύλαξης και της καθαριότητας,  σε εργολαβικές εταιρείες.

 

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, δεδομένου ότι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η «κοροϊδία» και η εργασιακή ομηρία χιλιάδων άλλων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, μέσω προγραμμάτων «4.000 στην Υγεία» και απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών της ΔΥΠΑ, μέσω ΕΟΔΥ, «τριμηνιτών» επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών) από όλες τις κυβερνήσεις, που αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

 

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και  καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023).

 

Απόδειξη της διαχρονικής «κοροϊδίας» σε βάρος τους είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

 

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την επιδείνωση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

 

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν με παρόμοιους όρους στον «ανταγωνισμό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές.

 

  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος, εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Έξω οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το νοσοκομείο Κορίνθου.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Καλούμε σε συμμετοχή στην Πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου.

 

ΚΟΒ Υγείας Κορίνθου 31/01/24

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού λοιπόν, πρώτα τους… χειροκρότησαν καθόλα όψιμα, προσποιήτα, θεατρινίστικα και υποκριτικά (όπως – εν τέλει – καταφανώς αποδεικνύεται (εκ τις πράγμασι), κάτι τέτοιο…), τους υγειονομικούς, για την προσφορά και συνεισφορά τους, κατά την περίοδο του covid και της πανδημίας, έρχεται τώρα – δείχνοντας παράλληλα, και το πραγματικό και αληθινό της, πρόσωπο – και τους ξωπετάει σαν “στημένη λεμονόκουπα”, ετούτη η κυβερνησάρα μας, του Κούλη και της ΝΔ… Τελικά, αλλά και εκτός όλων των άλλων, ετούτο το περιλάλητο, όσο και περιβόητο 41τακατό, κάνει κακό η και βλάπτει πολύ σοβαρά, και την υγεία… Τασος

  2. Οι παράνομες και καταχρηστικές απεργίες με αμιγώς πολιτικά κίνητρα αποβαίνουν εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών. Τώρα, πόσοι μπορούν να εκφέρουν εμπεριστατωμένη άποψη, ενώ δεν κατέχουν τη δοτική “τοις πράγμασι”, είναι άλλο ζήτημα. Και το θλιβερό είναι πως αυτοί ψηφίζουν, αποφασίζοντας για τις τύχες της Πατρίδος, ενώ δεν ξέρουν την αλφάβητο και δεν σκαμπάζουν από γραμματική και ορθογραφία! Tragic!!

  3. Και το ακόμη χειρότερο, δυστυχέστερο, δυσμενέστερο, ασχημότερο, θλιβερότερο, όσο επίσης και τραγικότερο της όλης αυτής ιστορίας και υποθέσεως, είναι πως ο,τι διατηρούν το δικαίωμα ψήφου και ορισμένοι σαν και του λόγου σας (18:45), παίρνοντας ασφαλώς, αλλά και εξ’ αυτού του λόγου, και όλους, εξ ημών, τους υπολοίπους, στο λαιμό τους… ΥΓ.: 1 Ήθελα να ‘ξερα το εξής: άμα – λέμε άμα – σας τύγχανε και σας πέταγαν άδικα των αδίκων, κακήν κακώς η ακόμη και “σαν το σκυλί στ’ αμπέλι”, έξω από την δουλειά και εργασία σας, αλήθεια για πέστε μας τι θα λέγατε τότε, εσείς?? “Μήπως και εις αυτή την περίπτωση θα επαναλαμβάνατε το ίδιο και το ίδιο “τροπάρι της Κασσιανής” περί “παρανόμων και καταχρηστικών απεργιών υποκινουμένων αυτών, από πολιτικές σκοπιμότητες, βίτσια, χούγια, δυστροπίες και κίνητρα, που αποβαίνουν εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, και τα τοιαύτα…?? Αλλά είπαμε, καθώς επίσης και συμφώνως προς την γνωστή, όσο ακόμη και σοφή μας, αυτή ρήση: “στου αλλουνού τον πισινό, δεν πα να βαράνε χίλιες τόσες ξυλιές, αρκεί φυσικά, βεβαίως & ασφαλώς, να μην μας τις ρίχνουνε, εις τον δικόν μας, αυτές”… ΥΓ.: 2 Sorry, (αλλά ως κλασική και παγία τακτική, πρακτική και συνήθειά σας, μέσα εδώ), πρώτος “ήρξατο χειρών αδίκων”, όπως επίσης και το ο,τι με προκαλέσατε (για μίαν ακόμη και πολλοστή φορά), και πάλι πρώτος εσείς, λοιπόν… Τασος

  4. Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο ημερησίας καθημερινής πολιτικής εφημερίδας, της Τρίτης 23/01/2024: “Τσουνάμι παραιτήσεων στα νοσοκομεία”. “Εξοντωτικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί & απολαβές, καθώς επίσης και φτήνια, ξεπεσμός, μιζέρια, απαξίωση και μαρασμός (συμπληρωματικώς, χρησιμοποιώ και ορισμένες δικές μου φράσεις, όπως ασφαλώς, είναι αναμενόμενον και λογικόν!), οδηγούν και τρέπουν σε μεγάλη φυγή τους υγειονομικούς, όλης της χώρας”. Όπου φύγει, φύγει, δηλαδή… “300 με 400 αποχωρήσεις υγειονομικών μέσα σε έναν μόλις μήνα και το ακόμη χειρότερο, δίχως αυτοί να αντικαθίστανται”! “Περίπου 3.000 αποχώρησαν μες στο έτος 2023 και άλλοι τόσοι αναμένεται να αποχωρήσουν κατά το τρέχον έτος, το 2024”! “Μόνο τα τελευταία δυόμιση χρόνια (2,5), έφυγαν από το ΕΣΥ, ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (10.000) τον αριθμό, υγειονομικοί, δίχως να αντικατασταθούν ποτέ τους, αυτοί”! “Γιατροί, κυρίως στην επαρχία, διανύουν (εις σε πολλές των περιπτώσεων), εκατοντάδες, εκατοντάδων χιλιόμετρα (!!), προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο, το λειτούργημα, αλλά και την αποστολή τους, ούτως ώστε να σώσουν έτσι, ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν και ούτω καθεξής”… Και ενώ λοιπόν από την μιά, ακούς, διαβάζεις, πληροφόρησαι, ενημερώνεσαι και μαθαίνεις όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά, τραγικά, δυσάρεστα, συνταρακτικά, θλιβερά, σοκαριστικά καθώς επίσης και φοβερά και τρομερά, που συμβαίνουν εις τον καίριον, όσο ακόμη και κρίσιμο αυτόν τομέα της υγείας, έχεις και από πάνω και μερικούς, οι οποίοι και δεν χαμπαριάζουν η και δεν σκοτίζονται από τίποτα, αλλά και εξακολουθούν “το βιολί, βιολάκι τους”: καταπιάνονται, καταγίνονται και ασχολούνται αυτοί δηλαδή, με την – προφανώς – εκ παραδρομής, αυτή παράλειψη, του γράμματος “όμικρον”, της δοτικής αυτής φράσεως “τοίς πράγμασι” η ακόμη, και με το ο,τι “οι απεργίες είναι και καθίστανται παράνομες, αυθαίρετες και καταχρηστικές, με αμιγώς πολιτικά κριτήρια & κίνητρα, αποβαίνοντας αυτές εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών”, κ.λπ, κ.λπ – η και με άλλα λόγια – “εδώ ο κόσμος χάνεται και το παιδί (που λέει ο λόγος, δηλαδή – εξάλλου μην το πάρετε αυτό και τοις μετρητοίς), χτενίζεται” η κάπως έτσι, τέλος πάντων, όσο και λοιπόν, φίλοι μου καλοί, σεβαστοί, εκλεκτοί & αγαπητοί… Τασος

  5. Σαν απλός πολίτης έχω να πώ ότι από τότε που φύλαξη / καθαρισμός δόθηκαν σε εταιρείες είδαμε καθαρίστριες και φύλακες στα νοσοκομεία. Το παλαιό καθεστώς των δημόσιων υπαλλήλων ξέρουμε όλοι μας οι ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕ. Ας είμαστε αληθινοί . Βεβαίως το γεγονός ότι ριμάδι το κράτος επιτρέπει σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες να εκμεταλεύονται τους εργαζόμενούς τους οφείλεται σε ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ γιατί και συμβάσεις υπάρχουν για το ύψος του μισθού και νόμοι για τα ωράρια εργασίας που δυστυχώς οι υπηρεσίες του κράτους ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ. Σαν συμπέρασμα λοιπό θα πρέπει να δεχτούμε ότι το κράτος μας είτε είναι εργοδότης ( δημόσιοι υπάλληλοι) είτε είναι ελεγχτής είναι σκέτη ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Αλλά ποιός φηφίζει για την κυβέρνηση/ κράτος ;;;;;; ΟΙ ΑΡΕΙΑΝΟΙ !!!!!!!

  6. Πολύ πολύ εύστοχα, ακριβέστατα και επιτυχημένα, όπως επίσης και πολύ πολύ ορθά, σωστά καθώς και λογικά, το θέσατε, το διατυπώσατε, το αναφέρατε, και το είπατε αγαπητέ μου (10:26), απλέ πολίτη: ΑΡΕΙΑΝΟΙ!! Ναι πράγματι πράγματι, ΑΡΕΙΑΝΟΙ (συμπληρώνω και εγώ, δηλαδή)!! Όλοι αυτοί που από την περίοδο της μεταπολιτεύσεως και εν έτη 1974 και εντεύθεν (ήτοι δηλαδή, ΠΕΝΗΝΤΑ (50) ΤΟΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ), εξακολουθούν, εμμένουν και συνεχίζουν έτσι ξεροκέφαλα, πεισματικά, καθώς και αμετανόητα, εις το να επιδοκιμάζουν, να επιβραβεύουν και – εν τέλει – και να υπερψηφίζουν, όλο τους ίδιους και τους ιδίους και τους ίδιους, και δη (συγκεκριμένα) αυτά τα γνωστά και μη εξεραιτέα δύο (2) κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτούς των, τους πολιτικούς, όπου και οι οποίοι, πέραν όλων των άλλων κατορθωμάτων, αποτελεσμάτων, δημιουργημάτων και επιτευγμάτων τους, έχουνε ως (τοις πάσιν) γνωστόν, καραζημειώσει, καραχρεοκοπήσει, καραφεσώσει, καραυποθηκεύσει και – άρα λοιπόν και συνεπώς – ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ αυτή τη δύσμοιρη χώρα μας, αλλά και αυτόν της, τον Έλλην λαό, με φέσια, βερεσέδια και χρέη ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΔΙΣ ευρώ (να μην πω και ΤΡΙΣ ευρώ) όλοι λοιπόν, αυτοί – για να επανέλθω – για μένα δεν είναι τίποτε άλλο (αλλά και λυπάμαι έτσι που θα το πω…), παρά – ω ναι – σκέτοι… ΑΡΕΙΑΝΟΙ, δυστυχώς… Τασος

  7. Όχι ακριβώς τους ίδιους και τους ίδιους. Ίσως δεν θυμάστε πως το 2015 ο λαός ψήφισε κάτι διαφορετικό, πρωτόγνωρο, επισφαλές και επικίνδυνο, τους συριζανέλ, που έφεραν με την απειρία τους και τις εμπάθειές τους την Ελλάδα πενήντα (50) τόσα χρόνια πίσω, ξεκινώντας πάλι από το μηδέν την ανόρθωσή της στα χρόνια μετά την βαρύβγουπη πτώση και διάλυσή τους.

  8. …”Στα χρόνια μετά την βαρύγδουπη πτώση και διάλυσή τους”… Θυμίζω λοιπόν, τα εξής, (ιστορικώς): Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (του όχι και τόσο πολύ μακρινού), Σωτηρίου Έτους 2012, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία τότε, του Αντώνη του Σαμαρά, κατήγαγε εκείνο τον καιρό, ποσοστό γύρω στο 18 τοις εκατό (ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΌ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ 17,80%, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΣ), δίχως ασφαλώς και βεβαίως και να διαλυθεί ποτέ του, αυτό… Και όχι μόνο δεν διαλύθηκε, όπως φαντάστηκαν, νόμιζαν, πίστεψαν, αλλά και ήλπιζαν πολλοί, αλλά αντιθέτως, καθώς και εν συνεχεία και ακολούθως, όλες και όλοι, γνωρίζουμε το συνέβει εις το… μετέπειτα εγγύς μέλλον: Η ΝΔ κατέστει πανηγυρικά και θριαμβευτικά (έκτοτε), και σε τρεις μάλιστα διαδοχικές και συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κυβέρνηση (μία με το Σαμαρά και δύο με τον Μητσοτάκη, χώρια που στο ενδιάμεσο, είχε επικρατήσει και στις ευρωεκλογές (πάλι), του έτους 2019), και μάλιστα εις τις τελευταίες δύο αυτές, κατά τον Μάϊο του 2019 και κατά τον Ιούνιο πέρυσι, του 2023, σημείωσε και κατέγραψε ποσοστά της τάξεως του 39 τοις εκατό, καθώς και ετούτου, του περιλάλητου και διαβόητου πιά, 41τακατό, αντίστοιχα… Άρα λοιπόν – αλλά και ως ηθικόν δίδαγμα, θα συνιστούσα αυτό: καλό θα είναι και να μην προτρέχουμε, ούτε επίσης και να προεξοφλούμε και να προδικάζουμε το οτιδήποτε απολύτως, μιάς και – εν προκειμένω – μας διδάσκει (επί προσθέτως), και μας λέγει και η σοφή αυτή μας, ρήση & παροιμία: “μηδένα προ του τέλους, μακακάριζε”, αλλά – και ακόμη – και γιατί πολλές φορές είναι που “έρχονται τα πάνω κάτω η και αντίστροφα”, όσο και το ο,τι επίσης “η ζωή κύκλους κάνει”, η και έχει αυτή, και πολλά πολλά, γυρίσματα… Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog