Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ – Ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του δημοσίου και είσοδος ιδιωτών στα νοσοκομεία

- Advertisement -
  • Πλήρη ανατροπή στο έως τώρα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να δουν το επόμενο διάστημα οι ασθενείς.

Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που αλλάζουν πλήρως τον χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων αφού δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου να εκτελούν και ιδιωτικό έργο δηλαδή να έχουν ιδιωτικά ιατρεία αλλά και να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει και το αντίστροφο, δηλαδή οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να κάνουν ιατρικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι σχετικές ρυθμίσεις είναι ήδη έτοιμες από το υπουργείο Υγείας ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει και την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να μπορούν να εκτελούν ιατρικές πράξεις. Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Και αυτό διότι πλέον ανοίγει διάπλατα τον δρόμο ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπει στο ΕΣΥ, καθώς οι γιατροί του δημοσίου θα έχουν ιδιωτικό έργο ενώ και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Αξιοσημείωτο είναι με βάση τη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί με το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται όποτε το επιθυμούν, αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσοκομείο τους.

Παρότι αναμένεται να οριστούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υποβαθμιστούν τα πρωινά δωρεάν ιατρεία αλλά και οι υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ  θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι οι γιατροί του ΕΣΥ εντέχνως θα προωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι στα νοσοκομεία υπάρχει αναμονή, ώστε να εισπράττουν τα σχετικά χρήματα.

Από την άλλη το ΕΣΥ αλλάζει πλήρως καθώς θα επιτραπεί και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο υπό ειδικές συνθήκες και εφόσον υπήρχαν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Πώς θα ανοίξει το ΕΣΥ

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ο υπουργός Υγείας τους αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους «κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης» που θα γίνει σε τρία στάδια όπως αναφέρουν:

  • Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
  • Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία.

Πάντως, από την ΟΕΝΓΕ γίνεται λόγος για πραγματικά αφοπλιστική ειλικρίνεια του υπουργού και τονίζεται πως επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας πως η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής δεν είναι ένα «απλό κλαδικό αίτημα των υγειονομικών, αλλά ζήτημα επιβίωσης για όλο τον λαό».

Να σημειωθεί ότι η ιατρική κοινότητα είναι μοιρασμένη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αφού πολλοί συνδικαλιστές γιατροί είναι απολύτως αντίθετοι, ενώ υπάρχουν και γιατροί που βρίσκουν ελκυστική τη ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους τη στιγμή που οι μισθοί του ιατρικού προσωπικού είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια.

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog