Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στις ράγες του τρένου με ποδήλατο, από τα Μέγαρα ως την Κακιά Σκάλα

- Advertisement -
  • Χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά ταξιδεύουν και βλέπουν τις ομορφιές της περιοχής μας με έναν άλλο τρόπο.

Με αφορμή το νέο τρένο, το έργο για το οποίο έχει ξεκινήσει και τις συζητήσεις για τους νέους σταθμούς του Προαστιακού Δυτικής Αττικής μιλήσαμε με τους εμπνευστές και ιδρυτές της Railbiking in Greece, Αρτέμιο Φιλάτοβ και Γιώργο Τσάκα.

-Ποια είναι η δραστηριότητά σας στην περιοχή μας;

Η δραστηριότητά μας στα Μέγαρα εστιάζεται στην παροχή μιας μοναδικής εμπειρίας περιηγήσεων χρησιμοποιώντας τουριστικές δρεζίνες (railbikes) στο ανενεργό δίκτυο σιδηροδρόμου, από το κέντρο των Μεγάρων έως τα Πολυβολεια της Κακιάς Σκάλας.

Με πολλή εργασία και αφοσίωση, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΟΣΕ, μετά από ένα πιλοτικό έργο που διήρκεσε τρία χρόνια.

Σήμερα, οι περιηγήσεις ποδηλασίας πάνω στις ράγες του τρένου αποτελούν μια δημοφιλή δραστηριότητα για τους επισκέπτες της πόλης των Μεγάρων, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την όμορφη περιοχή με έναν μοναδικό τρόπο.

Γιατί επιλέξατε την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας;

Επιλέξαμε την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας γιατί εκεί βρέθηκαν οι ρίζες της αγάπης μας για τον τόπο και την ιστορία του. Μεγαλώνοντας στη Δυτική Αττική, ζήσαμε τη μαγεία του παλιού σιδηροδρομικού δρόμου, περνώντας μέσα από το τείχος της Κακιάς Σκάλας, ένα ταξίδι που μας άφησε αξέχαστες εντυπώσεις.

Η αποσύνθεση του σιδηροδρόμου δεν σταμάτησε το πάθος μας. Έγιναν προσπάθειες να διατηρηθεί η βιομηχανική κληρονομιά και να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής. Καθώς ερευνούσαμε, ανακαλύψαμε θησαυρό: τις ιστορίες, τις παραδόσεις, τους μύθους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπίου που φιλοξενούν τα Μέγαρα.

Αυτές οι συναντήσεις με την ιστορία και την κληρονομιά μας συγκίνησαν βαθιά. Και αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία με τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκαν οι περιηγήσεις μας στα Μέγαρα, μια απλή ιστορία αγάπης προς την πατρίδα μας, που τώρα μπορούμε να μοιραστούμε με όλο το κόσμο.

– Πιστεύετε ότι ευνοεί το περιβάλλον της περιοχής μας ανάλογες δράσεις;

Υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου;

Ναι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δράσεις όπως αυτές που πραγματοποιούμε ευνοούν το περιβάλλον της περιοχής μας και έχουν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική της θέση είναι ασύγκριτη, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και εξυπηρετείται από ασφαλείς αυτοκινητόδρομους και μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, είναι πύλη εισόδου και εξόδου προς την Πελοπόννησο, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Στα Μέγαρα, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα. Υπάρχουν δραστηριότητες για κάθε γούστο και ενδιαφέρον: από μηχανοκίνητους αθλητισμούς μέχρι θαλάσσια σπορ, πεζοπορίες και εξερεύνηση αρχαίων μνημείων.

Επίσης, τα ποιοτικά οινοποιεία και οι ελαιώνες συμβάλλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσελκύουν τους επισκέπτες με γευσιγνωσίες και εκδηλώσεις.

Τέλος, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες, ενώ η ιδέα μας για το railbiking σέρνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν την περιοχή.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι τεράστια. Τα Μέγαρα έχουν γίνει προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν εκφράσει θετικά σχόλια για τη δραστηριότητά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι μοναδική και ευνοεί όχι μόνο το περιβάλλον της περιοχής μας, αλλά και την κοινότητα των Μεγάρων γενικότερα.

– Ποια είναι η άποψή σας για τον σταθμό του Νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής στα Μέγαρα;

-Η άποψή μας για τον σταθμό του Νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής στα Μέγαρα είναι θετική και αισιόδοξη.

Πρώτον, συμμεριζόμαστε την άποψη των ειδικών συγκοινωνιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει ένα τέτοιο έργο για την πόλη. Εμπιστευόμαστε την επιστημονική και εμπειρική αξιολόγηση τους και πιστεύουμε ότι ο σταθμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κίνησης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεύτερον, θεωρούμε ότι η πρόσβαση στα Μέγαρα για τους τουρίστες θα διευκολυνθεί σημαντικά με την ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού. Αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά των Μεγάρων.

Τρίτον, το έργο αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, και ιδιαίτερα του τρένου, αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μείωση των αυτοκινήτων και των εκπομπών αερίων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και θα συμβάλει στην προστασία του.

Τέλος, πιστεύουμε ότι ο σταθμός θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, καθώς πολλοί νέοι οδηγοί που τείνουν να πίνουν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της διασκέδασής τους θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το τρένο για τη ασφαλή μετακίνησή τους.

Συνολικά, θεωρούμε ότι ο σταθμός του Νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής στα Μέγαρα είναι ένα θετικό έργο που θα φέρει οφέλη τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στο περιβάλλον.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οχι μονον να καθαριστει ο δρομος . Να ερθει κατ αρχην ο προαστιακος και να αρχισει ο πεζοπορικος τουρισμος στο πραθι. Να μπει καντινα εκει οπως στον υμηττο στη θεση καλοπουλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog