Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

- Advertisement -
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου.

Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.

Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
Θόρυβος.
Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
Γεροντική ηλικία.
Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

 

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ώστε λοιπόν σήμερα εορτάζεται και η “παγκόσμια ημέρα ακοής?! Ε τότε σίγουρα, δεν ενδείκνυται, δεν προσφέρεται, αλλά και δεν είναι και η πλέον κατάλληλη μέρα αυτή, ούτως ώστε να επιδιώξει, να επιχείρησει, να προσπαθήσει η και να αποπειραθεί, εις το να κερατώσει και να απατήσει την… Ζωή Κωνσταντοπούλου, κανείς!! Και ο νοών νοείτω, δηλαδή!! Τασος

  2. ΑνδρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Εδώ μέσα στο μπλογκ να δεις φίλε μου Τάσο ποσους έχουμε με προβλήματα ακοής 👂🏻👂🏻👂🏻41% που λεμε 😂😂Για πολλά και διαφορά μαλλον δεν ακούν καλά σε οσα τους λεμε και εσυ και εγώ για να μην κάνουμε κατινιες εδώ μέσα 😜Ειδικα εμένα στα αθλητικά που τους λέω από τον Αύγουστο κάτι πραγματάκια δεν με ακούν 😉😉ΠΑΟΚ αφού σου λέει ο άλλος !!Σημερα φίλε μου Τάσο μετά από πολύ καιρό έκανα πλάκα στους Παναθηναϊκούς φίλους μου !!Τους έστελνα μυνημα και τους ρώταγα την φιέστα που θα την κάνουν φέτος στη Λεωφόρο η το ΟΑΚΑ 😅😅Μετά από τον Γιοβάνοβιτς που φέρανε τον Τουρκάλα τον Φατιμ και περασαν στο κύπελλο και μας κέρδισαν και ένα ματς και είχαν το Νταμπλ στο τσεπάκι !!Τα θέλει ο πισινός τους τώρα !Τωρα οι ΑΕΚ άρες και αυτοι δεν ακούν και δεν βλέπουν ότι ερχετε ο Θρύλος !!Ρε εσυ Τάσο την γουσταρεις την Ζωή 😉😉Πολύ την αναφέρεις

  3. ΑντρέαςΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆Θα κουφαθείτε και εγώ μαζί με αυτά που ακούμε καθημερινά. Πριν λίγο διάβασα κάπου στην Θεσσαλονίκη ένας πελάτης μάλλον πιωμένος, για ένα κοντοσουβλι να μαχαιρώνει τον μάγειρα. Μην γράφω λεπτομέρειες. Η κατάσταση έχει ξεφύγει η καλύτερη έχουν ξεφύγει τελείως ο κόσμος δυστυχώς.

  4. Όλες τις γυναίκες (λίγο, πολύ), τις γουστάρω, Αντρίκο μου!! Ε, είμαι από τη πλάση μου, τη δημιουργία μου, καθώς και εκ φύσεως, ένας “άντρας – γυναικάς”, πως να το κάνωμεν, αλλά και γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog