Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΠΕΡΑΧΩΡΑ: Η «Σαραντούλα» στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια δύο πολιτιστικών προγραμμάτων στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας

- Advertisement -

Στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας ζωντάνεψε η Αποκριάτικη εθιμική κούκλα “Σαραντούλα”

Υστερα από 68 περίπου χρόνια! Μαθητές -τριες του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “το ζωικό βασίλειο στη λαϊκή τέχνη – παράδοση” περιηγήθηκαν στο μουσείο, κατασκεύασαν την Σαραντούλα και στο τέλος χόρεψαν τράτα μαζί με τους μαθητές -τριες του γυμνασίου Περαχώρας! Όλοι Μαζί ένας κύκλος!

Η ανακοίνωση του Μουσείου

Μουσείο που χορεύει!
Στο “ζωντανό” και εξωστρεφές μουσείο μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια δύο πολιτιστικών προγραμμάτων ( το ζωικό βασίλειο στη λαϊκή τέχνη – παράδοση).

Κατασκεύασαν την εθιμική Αποκριάτικη κούκλα Σαραντούλα* και μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου Περαχώρας μέσα σε κλίμα ευφορίας και καλής διάθεσης χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό του “Χαραλάμπη”. Τέτοιου είδους δράσεις σύμπραξης μεταξύ των σχολείων προωθούν την ανταλλαγή απόψεων, την κοινωνικότητα και τις φιλίες!

Ευχαριστίες


Ευχαριστούμε την Διευθύντρια Γυμνασίου Περαχώρας κα. ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ και τον Καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Ιωάννη Κακούρο. Τον κ. Αργύρη Μέξια. Τους εθελοντές Μαρία Φραγκιά και Mατίνα Λογοθέτη. Το 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Αικατερίνη για το βίντεο που ακολουθεί:


*Σαραντούλα ονομάζεται η συμβολική κούκλα της Αποκριάς στη Περαχώρα. Με την έναρξη του Τριωδίου οι κάτοικοι την έφτιαχναν από ξύλο, ύφασμα, άχυρο και την μετέφεραν πάνω σε υποζύγια. Την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ μετά από το χορό της Τράτας την έκαιγαν στη φωτιά συμβολίζοντας τη λήξη της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής.

- Advertisement -
ΠΗΓΗperahora gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog