Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

30 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

- Advertisement -

Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τις Διπολικές Διαταραχές (International Society for Bipolar Disorders), του Ασιατικού Δικτύου για τη Διπολική Διαταραχή (Asian Network of Bipolar Disorder) και του Διεθνούς Ιδρύματος για τη Διπολική Διαταραχή (International Bipolar Foundation).

Η διπολική διαταραχή είναι μία νοσολογική οντότητα, η οποία περιλαμβάνει χρονικές περιόδους εναλλαγής του συναισθήματος, που κυμαίνεται μεταξύ της υπερθυμίας («υψηλής» διάθεσης – μανίας ή υπομανίας) και της υποθυμίας («χαμηλής» διάθεσης-κατάθλιψης). Επίσης, περιλαμβάνει μεταβολές στη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον ύπνο και την ενεργητικότητα του πάσχοντος ατόμου.

Είναι γνωστή και με τους όρους μανιοκατάθλιψη, διπολική συναισθηματική διαταραχή ή μανιοκαταθλιπτική διαταραχή. Είναι εξίσου συχνή και στα δύο φύλα και συνήθως, αλλά όχι πάντα, εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία. Η διπολική διαταραχή θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι 45.000.000 άτομα πάσχουν από διπολική διαταραχή και ότι σε κάθε χώρα πάσχει το 0,3-1,2% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του 2017.

Στόχος του εορτασμού είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη διπολική διαταραχή και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος που φέρουν οι πάσχοντες.

Η 30ή Μαρτίου είναι η γενέθλια ημέρα του σπουδαίου ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος διαγνώστηκε μεταθανάτια ότι πιθανόν να έπασχε από διπολική διαταραχή.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για να πάτε σε κανένα γιατρό να κοιταχτείτε μερικοί και μερικές εδώ μέσα μην έχετε αυτή την διαταραχή 😜😉Και εγώ θα πάω να κοιταχτω στον doctor 👨🏻‍⚕️ γιατί μπορεί να κόλλησα τίποτα τόσα χρόνια εδώ με εσάς 😁👨🏻‍⚕️

  2. Στα σοβαρά άρθρα όπως αυτο εδώ που αφορά πολλούς αναγνώστες και σχολιαστές αγαπητή μας Χαρά δεν σχολιάζουν αυτοι που έχουν αυτή την διαταραχή !!Την Διπολική διαταραχή 😜Γιατί το γράφω αυτο ?Βλεπωντας τους σχολιασμούς μερικών από τους «διπολικούς «ασθενείς και την τάση να γράψουν πρώτα την κακιά τους για τους άλλους και μετά να κάνουν την ειρωνία τους για τους άλλους !Αν είναι να θεραπευτούν από την διαταραχή να βοηθήσουμε και εμεις !Ανθρωπινα είναι αυτά ,!Και τελος αυτο που λένε ότι ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι ποιο ηλίθιος από έναν αμόρφωτο ηλιθιο είναι αυτο που θέλω να πω !!Καλομηνα στην Χαρά το Μιχάλη και το loutrakiblog και στους υγιείς και ασθενείς ακροατές σας 😁😁💐

  3. Κάτσε βρε Αντρίκο, δηλαδή αν καταλαβαίνω και καλά, θα πρέπει στον βίο μας και στη ζωούλα μας, να έχουμε πάντοτε ένα σταθερό, συμπαγές, ακλόνητο, στέρεο καθώς και αμετάβλητο συναίσθημα, (όπως “χαράς”, φερ ειπείν, η και “λύπης” – από την άλλη), ειδεμή, αν δηλαδή έχουμε διακυμάνσεις, αυξομειώσεις & σκαμπανεβάσματα (πχ, σαν τη χρηματιστηριακή μετοχή), εις την διάθεση μας, θα πρέπει ντε και καλά να κινδυνέψουμε να χαρακτηριστούμε πως ό,τι πάσχουμε από αυτή τη νόσο της “διπολικής διαταραχής, εμείς?! Ας γίνω, φίλε μου, πιό γλαφυρός, παραστατικός, συγκεκριμένος & επεξηγηματικός, με δύο απλά, όσο και ενδεικτικά, δηλωτικά και χαρακτηριστικά & απτά, παραδειγματάκια, εγώ: Όταν, ας πούμε για “ψύλλου πήδημα”, μου επιτίθεται και με συγχίζει και με ταράζει, και με κάνει και να τρέμω, κάθε τρεις και λίγο, η καθόλα λατρευτή & αξιαγάπητη πεθερά μου, και τα βάζει, άδικα των αδίκων, συνέχεια μαζί μου, εγώ – εν προκειμένω – τι δηλαδή, θες να κάνω η και να είμαι?? Θα πρέπει μήπως να είμαι ικανοποιημένος, χαρούμενος και ευχαριστημένος, να “πετώ εις τα σύννεφα” η και να τρίβω και τα χέρια μου, η ακόμη-ακόμη, και να είμαι μες την καλή χαρά η και την τρελή ευτυχία, γιά κάτι τέτοιο?? Η – και αντιθέτως – πες (ως υπόθεση “εργασίας”), ο,τι τελικά κάτι τέτοιο, το κατάφερνε και το πετύχενε, και από ετούτη, δηλαδή, την κυβερνητική εξουσία, έριχνε κάποια στιγμή ο Ευάγγελος Μαρινάκης, τον άλλοτε σύμμαχό του, συνοδοιπόρο του και κολλητό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και γινότανε αντ’ αυτού Πρωθυπουργός, ένας – Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ – έντιμος, φιλεύσπλαχνος, φιλότιμος, ηθικός, αλληλέγγυος, αλτρουιστής, γενναιόψυχος, φιλολαϊκός, καθώς και ευπατρίδης πολιτικός, στηρίζοντας και βοηθώντας έτσι, και την χειμαζόμενη, ευάλωτη, αναξιοπαθούσα, φτωχή και αδύναμη ελληνική κοινωνία και τον χειμαζόμενο, ευάλωτο, αναξιοπαθούντα, φτωχό και αδύναμο λαουτζίκο, κοσμάκη και λαό – ε, εις σε μίαν τέτοια άκρως επιθυμητή, όσο και κοινωνικά αποδεκτή περίπτωση & γεγονός, δεν θα ήτο ανθρώπινος εύλογον, επόμενον & φυσιολογικόν, ετούτο το “πεσμένο” συναισθημά μου, να μεταβαλόταν και να άλλαζε μονομιάς αυτό, και από την απέραντη απογοήτευση, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη, στεναχώρια & δυσθυμία (εις την οποία βρίσκομαι τώρα, εγώ!), να “απογειωνόμουν εις τους αιθέρες”, και να μετέβαινα ξαφνικά, εις την εύθυμο διάθεση, την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση, την υπεραισιοδοξία – όντας έμπλεος, πιά – από ευτυχία, χαρμοσύνη και χαρά…?!!

  4. Καλησπερα φίλε Τάσο !Εσυ και εγώ και κανα 2 -3 ακόμα δεν έχουμε φόβο από την νόσο 😉😉Για άλλους πήγαινε το σχόλιο μου φυσικα !!Φυσικα και εσυ και εγώ την έχουμε λίγο την τρέλα μας πάντα με την καλή έννοια και καλή διαθεση !!Με καλή διάθεση μπαινω καθημερινά στο μπλογκ να δούμε τα νέα αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου ανησυχώ τι μπιπ και κακόβουλα σχόλια θα έχουν οι «διπολικοι»😁😁

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog