Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

στοιχεία σε αριθμούς

- Advertisement -

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα δημόσιας υγείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2024 είναι: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».

Το θέμα αυτού του έτους επελέγη για να υποστηρίξει το δικαίωμα κάθε ατόμου, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφόρηση, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβαλλοντικές συνθήκες, μακριά από διακρίσεις.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης.

Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η επίτευξη της υγειονομικής κάλυψης είναι ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν με υγεία και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Περιλαμβάνει όχι μόνο την παροχή ιατρικής αγωγής, αλλά και τη διευθέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.

371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.

97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.

1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.

80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.

Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.

40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).

800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.

Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μολις πληροφορήθηκα για την απώλεια ενός καλού φίλου και από τα καλύτερα παιδιά της πόλης τον Αλεκο τον Μπιτζινη 🥲Τι να πούμε για τον Αλεκο !!Θα χρειαστεί πολλά σχόλια για να τον περιγράψω αφού τον γνωρίζω από τότε που αυτός πιτσιρικας με πήγαινε με το γαϊδουράκι που είχαν στα αμπέλια του πατέρα του και του παππού μου του Αντρέα που ήταν κοντά !Εγω θα πω για τον ποδοσφαιριστή Μπινζινη!!Ενας ογκόλιθος στην άμυνα του Ολυμπιακού και από τα στελέχη που ανέβασαν την ομάδα στην Β Εθνική !Ο «Μπαρμπαγιωργος «από τον καραγκιοζη που τον έλεγε ο παππούς μου ο Αντρεας όπως είπα αγωνιζόταν στην ομάδα !!Δεν προκειτε να ξεχάσω σε ένα ταξίδι στην Ρόδο που είχαμε ακολουθήσει την ομάδα και μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ομάδα !!Εκει που λέτε είχαν ετοιμάσει να φάει η ομάδα στο ξενοδοχείο !!Τους φέρνουν μια σούπα που λέτε για αρχή !!Την σούπα δεν την έφαγε κανείς εκτός από τον Αλέξη που έτρωγε τις σούπες των άλλων !!Οι παίχτες να του δίνουν τις σούπες και ο Αλέκος να τρώει !!Καλοταξιδι «Καρκαλεξη «θα συναντήσεις τους συμπαιχτες σου το Κωστακη Κοκκινο τον Χρήστο ,τον Φιλιαντρα και άλλους Λουτρακιωτες φίλους σου

  2. H υγεία είναι πολίτιμο αγαθό και η απουσία της κάνει τη μεγάλη διαφορά. Με ευχαριστεί ο άλλος που έγραψα για τον συγχωρεμένο τον Αλέξη, που τον ήξερα καλά, ενώ ο ίδιος τον ήξερε από τα αμπέλια, λέει, του παππού του. Τρέχα γύρευε. Τί να του πεις? Την υγειά μας να’χουμε…παρακαλώ ρε συ. Σκέψου να γράψω κι άλλα δηλαδή…

  3. Σου απάντησα κατάλληλος αλλά μαλλον δεν το περασε η Χαρά 🤨Το θέμα δεν είναι ποσο ξερεις το καθένα για να μπορείς να φέρεις γνώμη με την δίκη σου λογικη πάντα !Ξεχνας ότι δεν είμαι μονιμα στο Λουτρακι τα τελευταία 30 χρόνια και εχασα επαφή με πολλούς ένας από αυτούς ο Αλέξης !!Το ότι τον ήξερα από χρόνια πριν εσυ το θεωρείς τρέχα γύρευε και ο Αλέξης και εγώ πηγαίναμε στα αμπέλια παρέα !!Ουτε αυτο σου άρεσε !!Να έχεις την υγεία σου γιατί αυτο είναι πάνω από όλα και στο μέλλον αν δεν σου γίνετε πρόβλημα μην ασχολησε με εμένα !.,Υπάρχουν τόσα αλλά να βγαζεις τα εσώψυχα σου και ότι άλλο κόλλημα ,ζόρια ότι θες πες από το να την πληρώνω εγώ !!Ενταξει είμαστε και Ελπιζω να περάσει από το μπλογκ να το δεις όχι ότι θα αλλάξει κάτι αλλά λεμε τώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog