Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Όλες οι αλλαγές στις νέες φορολογικές δηλώσεις

Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών

- Advertisement -

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την ΑΑΔΕ να «τρέχει» τις διαδικασίες για τα νέα φορολογικά έντυπα και την έκδοση των αποφάσεων που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο, ενώ στη Βουλή βρίσκεται η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα γλιτώσουν από την πληρωμή του – Του χρόνου μηδενίζεται

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει έτοιμο και το «ραβασάκι» με τον φόρο.

Επίσης, φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα γλιτώσουν από την πληρωμή του. Του χρόνου μηδενίζεται. Αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν:

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Οσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Οι ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων:

325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Για τους φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις ο προσδιορισμός του φόρου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο.

Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog