Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Μυστήριο γύρω από την περίπτωση εκλογής του ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη

Για τί πιέζεται η Αλβανία

- Advertisement -

Με μια κίνηση που δικαιώνει τον αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και της προσπάθειας για την προστασία των δικαιωμάτων τους και στην Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Φρέντι Μπελερη, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στις αλβανικές φυλακές ως υποψήφιο στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις για την συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήδη από τις αρχές Μαρτίου όταν είχε απορριφθεί και η προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η υπόθεση του Δήμου Χειμάρρας όδευε προς αδιέξοδο και ενώ ήταν ήδη φανερό ότι δεν υπήρχε τρόπος να υποχρεωθεί ο Έντι Ράμα να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από εκείνη την στιγμή συνεχίστηκαν οι συζητήσεις καθώς η επιλογή Μπελέρη για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και με πολλές πιθανότητες να εκλεγεί θα έχει επιπτώσεις πολύ περισσότερο που την ημέρα των εκλογών θεωρητικά θα παραμένει ακόμη στις φυλακές του Φιέρι.

Η τολμηρή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε πάντως εύκολα, καθώς υπήρχαν αντιρρήσεις από αρκετούς παράγοντες που θεωρούσαν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ενώ εκφράζονταν και ανησυχία για τις εικασίες που εκτοξεύονται τους τελευταίους μήνες από κύκλους γύρω από τον Αλβανό πρωθυπουργό, ότι έχουν… στοιχεία εναντίον του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας (σ.σ. τα οποία ποτέ δεν παρουσιάστηκαν στην δίκη).

Με την επιλογή Μπελέρη η ΝΔ αποκτά ένα δυνατό χαρτί στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές καθώς δεν απευθύνεται μόνο στους Βορειοηπειρώτες οι οποίοι ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα αλλά σε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο Βορειοηπειρωτικό αλλά και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Η Αθήνα σήκωσε ψηλά από την πρώτη στιγμή το θέμα της Χειμάρρας, όπου η προσπάθεια του Αλβανού πρωθυπουργού να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο αυτό, έχει προκαλέσει μια σοβαρή κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Φρέντι Μπελέρης εάν παραμείνει η ποινή του ως έχει, θα αποφυλακισθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η μια μέρα προφυλάκισης υπολογίζεται για μιάμιση. Όμως η αλβανική κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει την κατακραυγή να κρατούν στην φυλακή έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή, πιθανότατα θα δώσει εντολή στο Δικαστήριο ώστε στην εκδίκαση της έφεσης που αναμένεται να γίνει από 10-25 Μαΐου, να μειωθεί η ποινή ώστε αμέσως μετά να αποφυλακισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές στην Χειμάρρα τον Ιούνιο, οπότε μην έχοντας το εμπόδιο του Φρέντι Μπελέρη θα πριμοδοτήσει πιθανότατα τον Β.Ταβο ο οποίος είναι δραστήριο μέλος της μειονότητας ο οποίος βεβαίως ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ραμα, και έχει διοριστεί τώρα περιφερειάρχης Αυλώνας.

Η εκλογή του Μπελερη στο ευρωκοινοβούλιο θα δώσει φωνή στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και φυσικά με τον νέο ρόλο του ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας θα αποτελέσει ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και στην Χειμάρρα άλλα και σε ότι αφορά το Κράτος Δικαίου.

Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα είναι πάντως και ένα θετικό μήνυμα για τον συνδυασμό με τον οποίο κέρδισε στις εκλογές της Χειμάρρας και ο οποίος με άλλον υποψήφιο θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο σε επαναληπτικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι η πίεση φυσικά προς τα Τιρανα θα συνεχίσει να υφίσταται και προφανώς ο Ράμα δεν θα είναι ευτυχής έχοντας απέναντι έναν ευρωβουλευτή του ελληνικού κυβερνητικού κόμματος τον οποίο είχε κλείσει στην φυλακή, η εκλογή του Μπελέρη θα δώσει μια οδό διαφυγής από το σημερινό αδιέξοδο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

- Advertisement -
ΠΗΓΗprotothema

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημερα! Ως χειμαζομενη, δοκιμαζομενη, αλλα και φτωχοποιημενη ελληνικη κοινωνια και ελληνικο κοσμακη & λαο, διολου δεν μας αφορα η και δεν μας “ακουμπα”, ουτε τι θα κανει ο Κουλης με τον Φρεντυ Γερμανο (συγγνωμη με τον “Φρεντι Μπελερη”, προφανως και ηθελα να πω), ουτε – και πολυ περισσοτερο – με την… Μελετη! Αναμφιβολα λοιπον, μια πρωτης ταξεως ευκαιρια αποτελουν αυτες οι επικειμενες ευροεκλογες, για το ο,τι, οχι για εναν η δυο, αλλα… για χιλιους δυο λογους (σιγουρα η απαριθμηση τους, δεν θα τους χωρουσε και σε ενα ολοκληρο κατεβατο – και αλλωστε – λιγο πολυ, τους εχω ξανααναφερει, ξαναπει και ξαναγραψει, μεσα εδω, αυτους…), πρεπει & επιβαλεται, αλλα και ειναι επισης (θαρρω & φρονω), και μεγιστη εθνικη αναγκη, εις το (επιτελους!) να “κοντυνει” και να ΗΤΤΗΘΕΙ, ο Μητσοτακης, και λιγακι…

  2. Καλη σας ημερα, εις ολες και ολους εδω μεσα! Ως χειμαζομενη, δοκιμαζομενη, αλλα και φτωχοποιημενη ελληνικη κοινωνια και ελληνικο κοσμακη & λαο, θα ισχυριζομενα και θα ελεγα, πως ο,τι διολου δεν μας αφορα, δεν μας “αγγιζει” η και δεν μας “ακουμπα”, ουτε τι θα κανει ο Κουλης με τον Φρεντυ Γερμανο (συγγνωμη με τον “Φρεντι Μπελερη”, προφανως και ηθελα να πω), ουτε – και πολυ περισσοτερο – με την… Μελετη! Αναμφιβολα λοιπον, μια πρωτης ταξεως ευκαιρια αποτελουν αυτες οι επικειμενες ευρωεκλογες, για το ο,τι, οχι για εναν η δυο, αλλα… για χιλιους δυο λογους (σιγουρα η απαριθμηση τους, δεν θα τους χωρουσε και σε ενα ολοκληρο κατεβατο – και αλλωστε – λιγο πολυ, τους εχω ξανααναφερει, ξαναπει και ξαναγραψει, μεσα εδω, αυτους…), πρεπει & επιβαλεται, αλλα και ειναι επισης (θαρρω & φρονω), και μεγιστη εθνικη αναγκη, εις το (επιτελους!) να “κοντυνει” και να ΗΤΤΗΘΕΙ, ο Μητσοτακης, και λιγακι…

  3. (UPDATED)! Παμε παλι: Καλη σας ημερα ολη μερα, εις ολες και ολους εδω μεσα! Ως χειμαζομενη, δοκιμαζομενη, αλλα και φτωχοποιημενη ελληνικη κοινωνια και Ελλην κοσμακης & λαος, θα ισχυριζομουνα και θα ελεγα, πως ο,τι διολου δεν μας αφορα, δεν μας “αγγιζει” η και δεν μας “ακουμπα”, ουτε εις το τι θα κανει ο Κουλης με τον Φρεντυ Γερμανο (συγγνωμη με τον “Φρεντι Μπελερη”, προφανως και ηθελα να πω), ουτε – και πολυ περισσοτερο – με την… Μελετη! Αναμφιβολα λοιπον, μια πρωτης ταξεως ευκαιρια αποτελουν αυτες οι επικειμενες ευρωεκλογες, για το ο,τι, οχι για εναν η δυο, αλλα… για χιλιους δυο λογους (σιγουρα η απαριθμηση τους, δεν θα τους χωρουσε και σε ενα ολοκληρο κατεβατο – και αλλωστε – λιγο πολυ, τους εχω ξανααναφερει, ξαναπει και ξαναγραψει, αυτους ολους, μεσα εδω…), πρεπει & επιβαλεται, αλλα και ειναι επισης (θαρρω & φρονω), και μεγιστη εθνικη αναγκη, εις το (επιτελους!) να “κοντυνει” και να ΗΤΤΗΘΕΙ, ο Μητσοτακης, και λιγακι…

  4. Γεια και χαρά φίλε Τάσο. Μάζεψέ τον. Μόνον με σένα μιλάει εδώ μέσα, άρα εσύ μπορείς να το επιρρεάσεις προς το καλύτερο για να βρει το μπλογκ τους ρυθμούς του κι εμείς την ησυχία μας γιατί το’χει παρακάνει. Ούτε τους συντάκτες ακούει, ούτε κανέναν. Αν όχι εσύ, τότε ο Λουτσέσκου θα του βάλει χαλινάρι τον Μάϊο.

  5. “Δυσκολα”, μου βαζεις αγαπητε!! Το αντιλαμβανεσαι και το καταλαβαινεις αλλωστε αυτο, πως ο,τι δηλαδη (για ορισμενα θεματακια & πραγματακια), “ισορροπω σε τεντωμενο σχοινι”! Τοσο ο Αντρικος, οπως βεβαιως και εσυ, μου ειστε περαν του δεοντος συμπαθεις, αλλα και εξισου φιλοι (εξαλλου τοσα χρονια ανταλλαγης μηνυματων & σχολιασμων επικοινωνιας και γραφης, εδω μεσα, ειναι αυτα!), αγαπητοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog