Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η ομορφιά των εκκλησιών και του μοναστηριού του Κρυονερίου Κορινθίας

από τους αρχαίους χρόνους έως και τις μέρες μας.

- Advertisement -

⛪️Οι εκκλησίες του Κρυονερίου μαρτυρούν την πίστη και την αφοσίωση των κατοίκων της περιοχής από τους αρχαίους χρόνους έως και τις μέρες μας.

📌1)Ραψωμάτι – Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Ο ναός χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και πιθανότατα να ήταν η κεντρική εκκλησία εκείνης της εποχής για το χωριό μας.
📌2) Παρεκκλήσιο της Αναστάσεως του Κυρίου: Η εκκλησία εγκαινιάσθηκε στις 20 Μαΐου 2017. Η εκκλησία της Αναστάσεως είναι αγιογραφημένη στο εσωτερικό της και πέτρινη από έξω, συνδυάζοντας την πνευματική ομορφιά με την ανθεκτικότητα της πέτρας.
📌3)Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου: Το παρεκκλήσιο έχει θέα τον Κορινθιακό και γιορτάζει μια φορά το χρονό την ημέρα του αγίου.
📌4)Εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής: Το εξωκλήσι βρίσκεται 9χλμ εκτός του χωριού και εκεί ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης και της θέας που προσφέρει η εκκλησία. Επίσης, στο χώρο της εκκλησίας υπάρχει και μια πηγή που αναβλίζει νερό. Το εξωκλήσι εορτάζει μια φορά το χρόνο.
📌5)Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου: Το εξωκλήσι γιορτάζει κάθε 18 Ιανουαρίου και επίσης λειτουργεί την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Κυρίου στις 6 Αυγούστου.
🔔6)Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λέχοβας: Είναι άγνωστο για το πότε ιδρύθηκε το Μοναστήρι της Λέχοβας καθώς πολλά χειρόγραφα και βιβλία καταστράφηκαν από πυρκαγίες, σεισμούς και λοιπές αντίξοες συνθήκες. Μοναδική πηγή που υπάρχει είναι η εκτίμηση του καθηγητή Αναστ. Ορλάνδος ότι ιδρύθηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα με γνώμονα το ψηφιδωτό που υπάρχει εντός του μοναστηριού.

Η εικόνα του μοναστηριού ονομάζεται: Παναγία της Λεχοβίτισσας και χρονολογείται στο τέλος του 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα.

Το μοναστήρι εορτάζει στις 14 Αυγούστου με τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας γύρω από τη Μονή και η μεγάλη πανήγυρις που είναι την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Τέλος στις 22 Αυγούστου γίνεται η περιφορά της εικόνας απο το μοναστήρι με τερματισμό στο νεκροταφείο του χωριού( Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου) όπου η είκονα παραμένει εντός του ναού μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Τέλος κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν δύο εξωκλήσια: Αγίου Διονυσίου και Αγίου Γεωργίου.

📌7)Εξωκλήσι Αγίου Κωνσταντίνου: Το εξωκλήσι εορτάζει στις 21 Μαίου και επίσης εορτάζει και την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
⛪️8)Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος: Είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού μας κτισμένη το 1890. Ένας αγιογραφημένος ναός που κοσμεί το χωριό μας όπου οι κάτοικοι του χωριού κάθε Κυριακή και σε εορτές συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχα πραγματικά. Αλλά και ποιές γωνιές της πατρίδας μας δεν είναι όμορφες? Ελλάδα και πάλι Ελλάδα!!! Εδώ είναι ο τόπος μας, τον απολαμβάνουμε, τον χαιρόμαστε, απολαμβάνουμε και τον καιρό, γιαυτό είμαστε υγιείς. Αν είμασταν οικονομικοί μετανάστες σε κανένα μέρος με φουλ υγρασία και μαυρίλα στον ουρανό, θα μας έπιανε η ψυχή μας και θα ψάχναμε αφορμή να τσακωθούμε με τους συμπατριώτες μας. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα.

  2. Το ποιος ψαχνει αφορμή να τσακωθεί με συμπατριώτες του το βλεπουμε από σχόλια σαν το δικό σου !Εγω καθημερινά συνομιλώ με πολλούς συμπατριώτες μου και στο Λουτρακι και στα μέρη που έχουν μαυρίλα στον ουρανό στο εξωτερικό !Τωρα αν εσυ θεωρείς τον εαυτό σου υγιή με την μαυρίλα που έχεις στην ψυχή σου να κανείς ποιο πολύ ηλιοθεραπεία αλλά αυτο δεν θα σε βοηθήσει στο πρόβλημα που έχεις !!Τετοιους συμπατριώτες έχω δεν γνωρίζω δεν έχω και φυσικα δεν ασχολουμε ουτε να τσακώνομαι και να έχω νταραβέρια !!Απλος οποτε το κρίνω ότι θα τους πω δυο λογάκια το κάνω !Αντε Περαστικα σου και να φοράς και καπέλο και γυαλι ηλίου γιατί μπορεί να σε πειράξει ο πολύς ο ήλιος !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog