Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου

14 Απριλίου 2024

- Advertisement -

Το εσπέρας της Κυριακής, 14 Απριλίου 2024 και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Οικονόμος – Σταυροφόρος π. Ιωάννης Χαμάλης, Εφημέριος του Ι. Ναού Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Κορίνθου με θέμα: «Η αξία και ο τρόπος της θεάρεστης προσευχής κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος».

Ο ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την παραχώρηση του λόγου, ανέπτυξε το θέμα σύμφωνα με την διδασκαλία του θεοφώτιστου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, επισημαίνοντας την μεγάλη αξία της θεαρέστου προσευχής.

Η προσευχή βοηθά την ψυχή και τον νου τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στην πνευματική μας πορεία, ενώ συνδυαζόμενη με τις αρετές μας βοηθά στον πόλεμο κατά των παθών.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο, με τον οποίο οφείλουμε να προσευχόμαστε, την στάση, το ύφος και στο τι πρέπει να ζητάμε από τον Θεό αλλά και στα συναισθήματα που εμφανίζονται στην ψυχή του προσευχόμενου Πιστού.

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στις δυσκολίες, στα εμπόδια και στους πειρασμούς που φέρνει ο Διάβολος και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ο ομιλητής ολοκλήρωσε με παραστατικά παραδείγματα από τα αποτελέσματα της θεαρέστου προσευχής και με αναφορές στις ωφέλειες και στα αγαθά που μέσω αυτής απολαμβάνει ο προσευχόμενος Χριστιανός!

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον ομιλητή και ανακοίνωσε στο Εκκλησίασμα το πρόγραμμα της επερχόμενης εβδομάδας, με την παρουσία του στην Εύβοια, σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, καθώς και τον τελευταίο ΣΤ’ Κατανυκτικό Εσπερινό, την προσεχή Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στον οποίο θα ομιλήσει ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτος Αντωνόπουλος, Εφημέριος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων, με θέμα: «Οσία Μαρία η Αιγυπτία “από την ματαιότητα του κόσμου στην μακαριότητα του ουρανού”».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog