Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Συνέντευξη με το Σωτήρη Κουφογιάννη για την αντιπυρική περίοδο

- Advertisement -

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το καλοκαίρι που έρχεται, σχετικά με την αντιπυρική περίοδο και τις πυρκαγιές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική και γενικότερα η Πολιτική Προστασία.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδιασμό με τον άνυδρο χειμώνα που προηγήθηκε αποτελούν στοιχεία πολύ ανησυχητικά. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι φορείς να κάνουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και φυσικά να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.


Στα μέτρα προστασίας που έχει λάβει ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κλήθηκε να απαντήσει ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, επιχειρηματίας κ. Σωτήρης Κουφογιάννης. Στη συνέχεια μίλησε για την αξία των εθελοντικών ομάδων στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και για τους σωστούς τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των πυρκαγιών.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

  1. Πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι οδεύουμε σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Σε ολόκληρο τον νομό αλλά και ειδικότερα στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων έχουν παρθεί προληπτικά μέτρα;
    Πράγματι, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι δυσοίωνο, όσον αφορά το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, δημιουργούν ένα επικίνδυνα εύφλεκτο περιβάλλον στα δάση μας, με αποτέλεσμα και η παραμικρή σπίθα, να είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες δε θα μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν εύκολα.
    Αν κοιτάξετε τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί φέτος είναι αυξημένος σχεδόν κατά 22%, γεγονός που επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Όσον αφορά την ερώτησή σας, επανδρώνονται τα πυροφυλάκια του Δήμου, σημειώνονται έλεγχοι και περιπολίες. Επίσης, έχουμε στη διάθεσή μας τρεις εθελοντικούς συλλόγους, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή 24/24ωρο. Υπάρχει καθολική επικοινωνία φορέων-συλλόγων με κοινό στόχο: την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
    Είναι σημαντικό να μη παραλείψω ότι πρόσφατα κάναμε άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για το χωριό Πίσσια. Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των στελεχών της Δ/νσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σκοποί της άσκησης ήταν η εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, η αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, η βελτιστοποίηση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας αυτών και όλου του εμπλεκόμενου δυναμικού Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης, η ανάδειξη τυχόν αδυναμιών/ δυσκολιών κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης.
  2. Κύριε Κουφογιάννη, ο περιορισμός των σφοδρών καταστροφών μήπως είναι τελικά και θέμα πρόληψης-καταστολής, κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά και σχεδιασμού;
    Κυρία Μαραγκουδάκη, ο περιορισμός των καταστροφών σαφώς και είναι αποτέλεσμα όσων αναφέρετε. Για να μειώσουμε τις καταστροφές, πάνω απ’ όλα χρειάζεται πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση, η οποία θα στηρίζεται σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα, διασφαλίζοντας ότι θα γίνονται άμεσα ουσιαστικές κινήσεις διόρθωσης εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή προβλήματα.
    Από την άλλη είναι αναγκαία η εκπαίδευση του πληθυσμού, τόσο για την κατάσβεση μιας φωτιάς, όσο και για την εκκένωση. Επιπλέον, χρειαζόμαστε τη συνεργασία των επιστημόνων με τους επιχειρησιακούς παράγοντες για έναν έγκαιρο σχεδιασμό.
  3. Είστε ο πρόεδρος της Διασωστικής – Πυροσβεστικής ομάδας του ΣΔΑΚ ΔΙΓΕΝΗ. Από την εμπειρία σας, πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντολογικές συνέπειές τους;
    Οι δασικές πυρκαγιές αναμφισβήτητα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, όχι μόνο για τον άνθρωπο και την περιουσία του, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Οι καταστροφικές τους συνέπειες σίγουρα δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Όμως το μεσογειακό κλίμα ευνοεί το φαινόμενο των πυρκαγιών.
    Από την εμπειρία μου εκτός από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία, κρίνω αναγκαίο να υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη υποστήριξη στον θεσμό των εθελοντών. Ας μη ξεχνάμε ότι οι εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αφήνουν τις οικογένειές τους και την καθημερινότητά τους για να προφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Ο εθελοντισμός είναι κουλτούρα, είναι αξία, είναι ανιδιοτέλεια.
    Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η πρόληψη δεν αφορά μονάχα την πλευρά των Αρχών αλλά και των ίδιων των πολιτών. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τα προληπτικά μέτρα που ορίζονται.
  4. Πώς είναι η συνεργασία σας με το Πυροσβεστικό Σώμα; Και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ύπαρξης εκπαιδευμένων εθελοντών;

Η συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα είναι άριστη. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ Πυροσβεστών-Εθελοντών, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης και δημιουργεί ένα υγιές κλίμα. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει εάν θέλει να βοηθήσει πραγματικά. Επομένως, η άρτια εκπαίδευση των εθελοντών και η σωστή ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητα στοιχεία που δεν πρέπει να απουσιάζουν από καμία εθελοντική δράση.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog