Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

24η Μαΐου: Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων

Η Ευρώπη είναι διάσημη για τους εθνικούς δρυμούς της

- Advertisement -

Τα πάρκα είναι τα μέρη τα οποία έχουμε συνδέσει με το πράσινο και τον καθαρό αέρα. Για όσους ειδικά ζουν στην πόλη, ένα πάρκο είναι σίγουρα μια όαση!

H Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης, ενώ η 24η Μαΐου γιορτάζεται ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων και Εθνικών Δρυμών. Γιατί όμως στις 24 Μαΐου; Η απάντηση είναι διότι στις 24 Μαΐου του 1909, η Σουηδία ανακήρυξε τα πρώτα 9 εθνικά Πάρκα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη συνέχεια το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.

Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι διάσημη για τους εθνικούς δρυμούς της. Μερικοί από τους σημαντικότερους βρίσκονται σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Πώς κατηγοριοποιούνται τα εθνικά πάρκα;

Τα εθνικά πάρκα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση και να δει φυτά και ζώα, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τους αρμόδιους φορείς. Όταν το Εθνικό Πάρκο, ή μεγάλο τμήμα του, καταλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα χαρακτηρίζεται και ως Εθνικός Δρυμός, ενώ όταν καταλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές μπορεί να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θεματικό Πάρκο

Ο εθνικός δρυμός είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με μεγάλη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστος ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες και στον οποίο διατηρείται μεγάλος αριθμός και ποικιλία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων.

Υπεύθυνος φορέας για τη φύλαξη των εθνικών δρυμών είναι η Δασική Υπηρεσία. Οι επισκέπτες επιτρέπεται να εισέρχονται στο χώρο κάτω από ειδικές συνθήκες για επιμόρφωση, έρευνα ή αναψυχή. Στους δρυμούς επιτρέπονται οι ήπιες δραστηριότητες και δεν επιτρέπεται η φθορά των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών.

Οι Εθνικοί Δρυμοί στη χώρα μας

Στην Ελλάδα σαν εθνικοί δρυμοί έχουν ανακηρυχθεί δέκα περιοχές, διαθέτει επίσης 15 εθνικά πάρκα και 2 εθνικά θαλάσσια πάρκα.

Γενικότερα, σχεδόν το 25,4% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας αποτελείται από δάση, καθιστώντας την τέταρτη σε δασικό πλούτο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Ο πρώτος εθνικός δρυμός στην χώρα μας ήταν αυτός του Ολύμπου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1938 με στόχο την προστασία των περισσότερων από τα 1.700 είδη φυτών -μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και ενδημικά- και έχει έκταση πυρήνα 3.988 εκτάρια.

Δραστηριότητες στη φύση…

Αν επισκεφτείτε ένα εθνικό πάρκο ή δρυμό, σίγουρα δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι από την μαγευτική ομορφιά της φύσης. Σε έναν τέτοιο χώρο μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες όπως είναι η πεζοπορία ή η παρατήρηση πουλιών! Θα είναι σίγουρα μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η φωτογραφία στο άρθρο είναι από κάποιο πάρκο στο εξωτερικό και δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μας πάρκα στην Ελλάδα !!Τα ελληνικά πάρκα είναι για καμία βόλτα με τον σκύλο να μαθαίνει κανα πιτσιρίκι ποδήλατο να έχει και καφετέρια για κανα φραπέ και διπλό ελληνικό 🥤Τα πάρκα του εξωτερικού είναι για πικ νικ ηλιοθεραπεία και συνηθως έχουν παιδική χαρά με κούνιες ,ποδοσφαιρικο γήπεδο ,γήπεδο για ραγκπυ,λίμνη με πάπιες 😁😁κλπ !!Τι δικό μας το πάρκο στο Γυμνάσιο είναι ένα ωραίο πάρκο σε σχέση με του εξωτερικού που είναι μεν διπλάσια σε έκταση αλλά έχει την ομορφιά του λες και περπατάς στο δάσος !!Το παραλιακο πάρκο όπως το θυμόμουν μικρός είχε πολλά δέντρα φυτά και λουλούδια είχε το μικρό λούνα παρκ με τα παιχνίδια τις βάρκες (κούνιες),είχε τα πουλιά στο μεγάλο κλουβί ,είχε και μαϊμού 🐒μια εποχή ,τα παγωνιά κλπ !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog