Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΠΕ.ΣΥ: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας στη Πελοπόννησο.

- Advertisement -

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕ.ΣΥ. 27-5-2024 για την στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας στη Πελοπόννησο.

Έχει σημασία μέσα από την σημερινή κουβέντα να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και πατάτας, με την διάθεση και τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους .
Όσο αφορά τα εσπεριδοειδή, το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην άμεση εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην ΕΕ. Καταλαβαίνετε ότι οι 1500 τόνοι που έχουν εισαχθεί κυρίως από την Αίγυπτο δεν είναι τίποτα μπρος στους 850.000 χιλιάδες τόνους που παράγει η Ελλάδα ή στους 250.000 χιλιάδες τόνους που εξάγει.
Το πρόβλημα με την πατάτα ειδικότερα με τις Μεσσήνης που είναι μικρός ο όγκος παραγωγής, είναι άλλης φύσης, γιατί εκεί οι εισαγωγές συμπίπτουν με την έναρξη της παραγωγής με σκοπό αποκλειστικά την πτώση της τιμής.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο σε άλλες χώρες της ΕΕ (σχεδόν 300 χιλιάδες τόνοι μέχρι στιγμής) οι οποίες μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούνταν με πορτοκάλια σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι μεγαλέμποροι, οι τυποποιητές, να βρίσκουν πάτημα για να πιέσουν την τιμή προς τον παραγωγό, να μένουν αδιάθετα πορτοκάλια κλπ.
Αυτοί βέβαια είναι σίγουρο ότι θα βρουν “τις άκρες τους” για να διατηρήσουν – ακόμα και για να αυξήσουν τα κέρδη τους, και θα αξιοποιήσουν και την αιγυπτιακή παραγωγή .
Φανταζόμαστε θα ξέρετε την «Orange Be Global», η οποία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση χυμού της Ελλάδας (ή τουλάχιστον ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Λακωνία ) και ίσως κάποιοι να αισθάνεστε και υπερήφανοι που μια ελληνική εταιρία γίνεται πολυεθνική και βασικός παίχτης στο εμπόριο πορτοκαλιών. Στον τύπο διαβάσαμε ότι πριν από λίγα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρία έκλεισε συμφωνία με το κράτος της Αιγύπτου για παραχώρηση 220.000 στρεμμάτων για καλλιέργειες πορτοκαλιών!! Και μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και τρίτων κρατών!
Ξέρετε πόσες είναι όλες οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με εσπεριδοειδή στην Ελλάδα; Είναι λίγο πάνω από 400.000 στρέμματα! – Όταν θα ξεκινήσει η «Ελληνική παραγωγή» της Αιγύπτου τι θα γίνει άραγε στην Ελλάδα; Ξέρετε τι δήλωνε πριν λίγες ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρίας; Ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν πρέπει να ζητάνε υψηλές τιμές, αλλά να καταλάβουν τη λειτουργία των αγορών, και ότι είναι καλύτερο να μείνεις μέσα στις αγορές χωρίς υψηλή τιμή- παρά έξω! Παραδέχτηκε επίσης ότι, η Ελλάδα σε σχέση με την Αίγυπτο έχει αδικηθεί από τη φύση, γιατί αυτή διαθέτει άφθονο νερό, τεράστιες γαίες και κυρίως άφθονο, φθηνό και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό!!
Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα και στα κόμματα τα οποία σας στήριξαν ή ανήκετε, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που λέμε εμείς, γι’ αυτό και σας λέμε ότι το ενδιαφέρον σας είναι προσχηματικό!
Η συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες σαν την Αίγυπτο για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων χύμα, και από την άλλη, εξαγωγή από την ΕΕ βιομηχανικών προϊόντων, κεφαλαίου κλπ έχει να κάνει με τον συνολικό χαρακτήρα της ΕΕ. Είναι ένωση ιμπεριαλιστική και φρόντισε με αυτή τη συμφωνία να εξασφαλίσει ένα πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στην Αίγυπτο. Δηλαδή οι αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξαγωγών κεφαλαίου των βιομηχανικών μονοπωλίων της ΕΕ σε διάφορους κλάδους που ξεκινούν από τον αγροτικό, και φτάνουν μέχρι και επενδύσεις για παραγωγή ενέργειας κλπ. Γι αυτή τη συμφωνία να θυμίσουμε ότι πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν παρών όταν αυτή υπογραφόταν. 
Το θέμα είναι και γεωστρατηγικό, και συνδέεται και με τις εξελίξεις στην ερυθρά θάλασσα. Η ΕΕ δίνει στην Αίγυπτο αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της προκειμένου να την πάρει με το μέρος της. Έτσι λειτουργεί η ΕΕ: Εμπάργκο στη Ρωσία το οποίο ισχύει για τους παραγωγούς πορτοκαλιού, χάνοντας μια παραδοσιακή αγορά, αλλά το Ρώσικο πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο, νομιμότατα εμπορεύεται από τους εφοπλιστές, Έλληνες και μη, δηλώνοντας χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν, με όλα αυτά τα αίσχη να μεταγγίζουν καύσιμα στα ανοιχτά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας!
Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και όποιος δεν την αναδεικνύει ξεκάθαρα υποκρίνεται.
Αυτός είναι και ο χαρακτήρας της ΚΑΠ, που αφορά την εξυπηρέτηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν, η κακή διαπραγμάτευσή της, ούτε θέμα “αστοχιών” αλλά ο συνολικός χαρακτήρας της! Γι αυτό και ξεσηκώθηκαν οι αγρότες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. Σήμερα, όση την ψήφισαν και την υποστήριξαν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι μπορεί να γίνει καλύτερη για τον αγρότη. 
Και από αυτό το βήμα καλούμε τους αγρότες να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους οργανώνοντας τους αγώνες τους, αλλά και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ στις 9 Ιούνη, τη μόνη δύναμη που τα βάζει με την ΕΕ και αναδεικνύει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα.
Από εκεί και πέρα εμείς καταθέτουμε και στηρίζουμε τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος (ορισμένα από αυτά αναφέρονται στο κείμενο), δηλαδή:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία όπως οι εφοπλιστές.
  • Εγγυημένες τιμές στον αγρότη και πλαφόν στις τιμές που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ.
  • Απαγόρευση των εισαγωγών σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, να δοθεί η πράσινη ενίσχυση όπως δινόταν μέχρι πέρυσι, να μην ισχύσει καμία περικοπή στις ενισχύσεις.
  • Πλήρη στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με όλο το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές – εξοπλισμό.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog