Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

το μήνυμα του Γκουτέρες

- Advertisement -

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών.

Να δοθεί έμφαση στην επανένταξη, αντί της τιμωρίας και της φυλάκισης για ήσσονος σημασίας αδικήματα ναρκωτικών.”

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών. Λιγότερο από το ένα πέμπτο βρίσκεται σε θεραπεία.

Οι χρήστες ναρκωτικών θυματοποιούνται διπλά: πρώτον, από τις βλαβερές συνέπειες των ίδιων των ναρκωτικών και, δεύτερον, από το στίγμα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν.

Τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών μπορεί συχνά να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια στη θεραπεία, ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας για μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV/AIDS και η ηπατίτιδα. Εν τω μεταξύ, οι έμποροι ναρκωτικών εξακολουθούν να λυμαίνονται τους χρήστες ναρκωτικών, κλιμακώνοντας γρήγορα την παραγωγή επικίνδυνων, εξαιρετικά εθιστικών συνθετικών ναρκωτικών.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών εστιάζει στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους, τερματίζοντας το στίγμα και τις διακρίσεις και ενισχύοντας την πρόληψη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επανένταξη, αντί της τιμωρίας και της φυλάκισης για ήσσονος σημασίας αδικήματα ναρκωτικών.

Σημαίνει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων με την επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας και των υπηρεσιών υγείας.

Σημαίνει προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των κοινοτήτων με τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εμπόρων ναρκωτικών που επωφελούνται από τον πόνο των ανθρώπων.

Πάνω απ’ όλα, σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δείχνουν τον δρόμο. Όταν ήμουν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, εφαρμόσαμε μη ποινικά μέτρα για την κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, ενώ παράλληλα πατάξαμε τους διακινητές και ανακατανείμαμε πόρους σε μέτρα πρόληψης, θεραπείας και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ναρκωτικών και τα σχετικά ποσοστά μολυσματικών ασθενειών έπεσαν κατακόρυφα, περισσότερα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από την αστυνομία και τα τελωνεία και – το πιο σημαντικό – σώθηκαν ζωές. Σήμερα, η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερβολικής δόσης και θνησιμότητας από τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Ως παγκόσμια κοινότητα, ας συνεχίσουμε το έργο μας για τον τερματισμό της χρήσης ναρκωτικών, της παράνομης διακίνησης και του στίγματος που υφίστανται οι χρήστες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.


- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog