Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Έρχονται βαριά πρόστιμα για αδήλωτες πισίνες

22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους

- Advertisement -

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Εφορία και ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησαν να «σαρώνουν» την Αττική αρχικά και μετά όλη τη χώρα για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες. Χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες κι ένα ειδικό αλγόριθμο «σημάδεψε» στο δορυφορικό χάρτη τα μπλε σημεία και στη συνέχεια ξεχώρισε τις πισίνες από τα γήπεδα του μπάσκετ ή του τένις.

Η ΑΑΔΕ, έχοντας πλέον συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα βρίσκεται στην επόμενη φάση των ελέγχων. Περιμένει τις πληροφορίες από το Κτηματολόγιο για να «τρέξει» τις διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να «ξετρυπώσει» τους φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τις πισίνες που έχουν στην κατοχή τους. Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στο χάρτη, «σαρώνει» τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους.

Μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στη κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος αφού αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς προβλέπει ότι οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Επίσης αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.

Τεκμήριο

Πιο συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

– Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

– Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Οι φορολογούμενοι με πισίνες επιβαρύνονται και με φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ο οποίος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog