Αφιερωματική εκδήλωση: «Το Λουτράκι στο σταυροδρόμι της Ιστορίας: Μαρτυρίες και μνήμες του 1922»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 η αφιερωματική εκδήλωση «Το Λουτράκι στο σταυροδρόμι της Ιστορίας: Μαρτυρίες και μνήμες του 1922», στο κατάμεστο από θεατές, Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του κλήρου, οι Αντιδήμαρχοι της πόλης κ.κ.: Αναστάσιος Σακελλαρίου, Αθανάσιος Μουζάκης και Θεώνη Μαυρομματίδου, ο δήμαρχος Κορινθίων, κ. Νικόλαος Σταυρέλης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Κορινθίας, κ. Ντίνα Κωνσταντινίδη, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης 1ης Περιφέρειας Δασκάλων, κ. Αναστασία Γκιόκα, ο πρώην δήμαρχος, κ. Ιωάννης Γιωτάκης και πλήθος κόσμου.
Αρχικά, η κεντρική ομιλήτρια, Δρ. Ελευθερία Δαλέζιου, Αρχειονόμος/Ιστορικός της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με εύληπτο τρόπο αποκάλυψε για πρώτη φορά, μία άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Λουτρακίου, που βρέθηκε στο σταυροδρόμι της ιστορίας, αποτελώντας καταφύγιο για χιλιάδες προσφυγόπουλα που έχασαν τα πάντα και αναζητούσαν μια νέα αρχή, μια νέα πατρίδα.
Στη συνέχεια, μέσα από τη μουσική, τους χορούς, τα τραγούδια, τα δρώμενα, τα ποιήματα και τη θεατρική παρουσίαση δύο συγκλονιστικών, πραγματικών ιστοριών, γεμάτων πόνο, θάρρος και ελπίδα, από τα βιβλία «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» και «Ούτε το όνομά μου» της Θία Χάλο, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ’ Δ’, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου.
Στην ανάδειξη της σημασίας της μνήμης, της ιστορικής συνείδησης, αλλά και της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, συνέβαλε και η τιμητική συμμετοχή στην εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Αρμενικός Κυανούς Σταυρός Νίκαιας, «Ζαβαριάν», ενός ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίο το 2027 θα συμπληρώσει 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς, ζωντανεύοντας την αρμενική παράδοση με τραγούδια, ποιήματα και χορούς της πατρίδας τους.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. : Γεωργίου Νικόλαος (κείμενα, ψηφιακή δημιουργία, διασκευή του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου»), Γουνδουλάκη Καλλιόπη (διδασκαλία παραδοσιακών χορών), Πετροπούλου Αναστασία (πρωταγωνιστικός ρόλος στο θεατρικό δρώμενο «Ούτε το όνομά μου»), Λάμπρου Καλλιόπη (διασκευή του βιβλίου «Τα γράμματα της Ανζέλ Κουρτιάν»), Φλήρη Αθανασία, Μίχα Παναγούλα, Χατζηπαναγιώτου Μαρία-Αντιγόνη, Νικολοπούλου Μαρία-Χριστίνα (διδασκαλία σύγχρονου χορού) και Μάνου Βασίλειος (διδασκαλία τραγουδιού), τους οποίους/ες και συγχαίρουμε για το εξαιρετικό, αισθητικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ.: Βαρσαμά Ιωάννα, Λέφα Ουρανία και Νικήτα Ηρώ.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Αρμενικός Κυανούς Σταυρός Νίκαιας «Ζαβαριάν», τους γονείς τους, τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Χαϊγκανούς Μινασιάν και τους εκπαιδευτικούς για την εξαιρετική παρουσία τους στην εκδήλωση!
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την εξαιρετική διάθεση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, καθώς και για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης – όαση ελπίδας και αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε – και τους ευχόμαστε να είναι πάντα φιλοπρόοδοι με πολλαπλές επιτυχίες στη ζωή που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.
Τέλος, ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων που στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειές μας, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ. Σ. Λουτρακίου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την αγαστή συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε μας ανάγκη, καθώς και τους κ.κ.: Γεώργιο Ποσνακίδη (ποντιακή λύρα) και Γουνδουλάκη Μαρία (κανονάκι) για την ανιδιοτελή προσφορά τους να συνδράμουν μουσικά την εκδήλωση!














Χίλια μπράβο στους συμμετέχοντες και διοργανωτές!!! Τέτοιες δραστηριότητες προάγουν το πνεύμα, καλλιεργούν τα ήθη και αναδεικνύουν τον πολιτισμό. Τα παιδιά πρέπει να αγαπούν το σχολείο και να προκόβουν στα γράμματα για να μην καταλήξουν μετανάστες με έναν μπόγο και μια βαλιτσούλα.
Διάβασα χτες ένα άρθρο στο διαδίκτυο (Πως να απαντήσεις σε ένα προσβλητικό σχόλιο σύμφωνα με κορυφαίους ψυχολόγους )Το άρθρο γράφει ότι όταν κάποιος λέει κάτι προσβλητικό σε κάποιον το νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται!!υπάρχουν δύο αντιδράσεις σε τέτοια περίπτωση,Η πρώτη είναι να ψάξεις μια έξυπνη απάντηση για να ανταποδόσεις την προσβολή !!Η δεύτερη φυσικά είναι να αφήσεις την σιωπή να «μιλήσει «Θα προτείνω στο αγαπημένο μου μπλογκ να βρει το άρθρο αυτό και να το βάλετε στο μπλογκ !!Ελπιζω σε δημοσίευση το ίδιο περίπου σχόλιο έγραψα και χτες και δεν πέρασε ή δεν το έστειλα καλά !!Ευχαριστω
Προσβλητικό σχόλιο είναι η προτροπή των παιδιών προς τη μάθηση? Τί ωραιότερο!? Για όνομα του Θεού, τι μπορεί να διαβάσει κανείς… Με τα ρούχα τους τρώγονται κάποιοι. Σκηνές τους αρέσει να κάνουν?
Εσύ αγαπητέ 08 44 αυτό κατάλαβες από το σχόλιο μου ??Προσβλητικο δεν είναι το τροπάριο που παίζει ο βιολιστής σχολιαστής του μπλογκ για την μάθηση !!Προσβλητικο είναι τα παραδείγματα που βάζει για την μη μόρφωση (καταλήξουν μετανάστες με ένα μπόγο και βαλιτσουλα )και πολλά ακόμα όπως άξεστος βαρβάρος και άλλα κοσμητικά !!Τωρα μπορεί να εισε και το ίδιο άτομο και μας λες τρώγομαι με τα ρούχα μου!Αγαπητε είστε πολύ έξυπνος ώστε να το καταλάβεις αυτό ,αν δεν εισε μην ανακατεύεσαι!Ευχαριστω για την δημοσίευση γιατί όσο και να προσπαθώ να μην απαντάω και αντιδρώ στης προκλήσεις συγκεκριμένου σχολιαστή σας έχουμε και τους δικηγόρους του !!Καλησπερα σε όλους
Σε είπα εγώ άξεστο ή βάρβαρο? Όχι δηλαδή να προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα για να καλύψει την επιθυμία του να καβγαδίσει με τον καθέναν εδώ μέσα επειδή τον ενοχλούν οι παραινέσεις προς τα νέα παιδιά για μόρφωση και μάθηση. Ἀκουσον, άκουσον! Όποιος διαφωνεί μαζί του πρέπει να είναι δικηγόρος κάποιου άλλου. Καλά τόσο πολύ πια αδυνατεί να αντιληφθεί το λογικό και αντικειμενικό?
Εγώ το κόβω εδώ και να είμαστε ποιο προσεκτικοί στο μέλλον για να μην έχουμε προβλήματα και παρεξηγήσεις !!Το ποιος προκαλεί και το ποιος τρώγεται με τα ρούχα του δεν θα βγάλουμε άκρη αλλά να μην παρερμηνεύουμε τα πράγματα και τα γραφόμενα !!Καλη σας ημέρα