Τρίτη, 14 Απριλίου, 2026

K.ZEΡΒΟΣ: Eγκληματικότητα – Μία συζήτηση που οφείλουμε να συνεχίσουμε

- Advertisement -

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου, το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η εγκληματικότητα και η βία που συγκλονίζει τον τόπο μας. Λίγες ημέρες πριν, η τοπική κοινωνία βίωσε το απόλυτο σοκ: τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Η δολοφονία αυτή αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου». Θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε το γεγονός τυχαίο. Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα ενός υποβάθρου που δημιουργείται επί χρόνια κάτω από την επιφάνεια της κοινωνικής μας ζωής.

Οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι δύο:

Από τη μία, η καταστολή και η αστυνόμευση. Ένας αναγκαίος πυλώνας, με περιορισμένες όμως δυνατότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και χωρίς ουσιαστικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην παραβατικότητα, και ειδικά στη νεανική.

Από την άλλη, η πρόληψη μέσα από μία ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Εκεί πρέπει να δοθεί το πραγματικό βάρος.

Οι νέοι μεγαλώνουν μέσα σε στρεβλά πρότυπα – και αυτό αποτυπώνεται έντονα στην πόλη μας. Περιθωριοποιούνται, δεν βλέπουν προοπτική, δεν έχουν ελπίδα. Και όταν λείπει η προοπτική, η παραβατικότητα βρίσκει έδαφος.

Για χρόνια αποφεύγαμε τη δύσκολη συζήτηση. Αντίθετα, ανεχθήκαμε – και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβραβεύσαμε – συμπεριφορές αυταρχισμού και επιβολής, καλλιεργώντας έναν επικίνδυνο κοινωνικό και πολιτικό αμοραλισμό, όπου όλα επιτρέπονται αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Γιατί κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο η διαχείριση της φτώχειας. Είναι η πρόληψη, η στήριξη και η δημιουργία προοπτικής.

Δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε τους ειδικούς. Δική μας δουλειά είναι να ακούσουμε τους ανθρώπους που κατέχουν τη γνώση, να τους εμπιστευτούμε και να εφαρμόσουμε με συνέπεια όσα προτείνουν.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Μόνο έτσι οι νέοι άνθρωποι θα νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι – ότι κάποιος είναι πραγματικά εκεί για αυτούς.

Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε τον φόβο σε ασφάλεια και την οργή σε δημιουργική κοινωνική αλλαγή.

«Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα, ο εγκληματίας το διαπράττει.»

Η Ώρα της Ευθύνης είναι Τώρα, Όχι το 2028!

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΣΤΟ ΚΩΣΤΑ .Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΩΤΑ ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΓ.ΥΗΣΗ.ΜΕΤΑ ΟΛΛΑ ΤΑΑΛΛΑ.

  2. Δεν γνωριζω τον κυριο Ζερβο και την ιστορια του στο Λουτρακι,επειδη ομως τα τελευται χρονια παρακολουθω τα δημοτικα συμβουλια ειναι ο μονος που με εχει κερδισει.
    Και σωστη συμπεριφορα εχει και ο λογος του ειναι σωστος και οι ερωτησεις που κανει ειναι ευλογες.
    Μακαρι να εμφανιστουν και αλλοι τετοιοι ανθρωποι μπας & δουμε καποια στιγμη ανθρωπους να ενδιαφερονται για την πολη και μηπως επιτελους ξεμπερδεψει το Λουτρακι απτους “παλιους βρικολακες” που ακομα παλευουν για το ποιος θα το ξεζουμισει (οτι εχει απομεινει τελος παντων να ξεζουμισουν)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog