Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις περί «ψυχραιμίας», «υπευθυνότητας» και «εμπιστοσύνης στους ειδικούς». (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του δήμου Λουτρακίου Δήμος Λουτρακίου: Έκκληση για ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα)
Αυτονόητα όλα αυτά. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν υποστηρίζει τον πανικό, ούτε τις ακραίες και ανεύθυνες θεωρίες.
Όμως η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να εξαντλείται σε γενικόλογες δηλώσεις καθησυχασμού.
Ο πολίτης δεν χρειάζεται μόνο να ακούει ότι «οι αρμόδιοι παρακολουθούν το φαινόμενο». Χρειάζεται να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν συμβεί κάτι σοβαρό. Χρειάζεται πρακτική ενημέρωση, σχέδιο και οργάνωση.
Πού είναι τα προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης ανά γειτονιά;
Έχουν ενημερωθεί οι πολίτες;
Υπάρχει χαρτογράφηση ασφαλών χώρων;
Γνωρίζουν οι κάτοικοι πού θα κατευθυνθούν σε περίπτωση ισχυρού σεισμού;
Υπάρχει ειδική μέριμνα για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και ανθρώπους που ζουν μόνοι;
Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα και βάσει αυτών πρέπει να είναι έτοιμοι και ενημερωμένοι οι πολίτες.
Η ουσία της Πολιτικής Προστασίας είναι η πρόληψη πριν από το γεγονός και όχι οι δημόσιες σχέσεις μετά από αυτό. Χρειάζεται ενημέρωση με σαφείς οδηγίες, ασκήσεις ετοιμότητας, διανομή ενημερωτικού υλικού και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες.
Γιατί η ψυχραιμία δεν επιβάλλεται με ανακοινώσεις. Χτίζεται όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει σχέδιο.
Και βέβαια, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους επιστήμονες. Οι επιστήμονες ενημερώνουν. Οι Δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να οργανώνουν, να προετοιμάζουν και να προστατεύουν.
Γιατί τότε θα φανεί αν η Πολιτική Προστασία ήταν πραγματική προετοιμασία ή απλώς άλλη μία ανακοίνωση για το θεαθήναι.
