Στην καρδιά των Γερανείων, σε έναν τόπο όπου το φυσικό τοπίο συναντά την ιστορία και την παράδοση, βρίσκεται η Παναγία του Πραθίου, ένας ναός που έχει συνδεθεί διαχρονικά με την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.
Το λιτό και επιβλητικό εξωτερικό του ναού εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, ενώ στο εσωτερικό του ο επισκέπτης συναντά εικόνες και τοιχογραφίες που προσδίδουν στον χώρο ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία.
Η Παναγία του Πραθίου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την τοπική παράδοση, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση των κατοίκων με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των Αγίων Θεοδώρων.
Μέσα στο ιδιαίτερο τοπίο των Γερανείων, η παρουσία του ναού υπενθυμίζει τη διαχρονική σύνδεση της περιοχής με την πίστη, την παράδοση και την ιστορική μνήμη, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή.




Κάποτε υπαγόταν στην Μεγαρίδα όλο αυτό και στη Μητρόπολη Αθήνας αλλά οι Κορινθιοι τα έσκασαν χοντρά στο Πατριαρχειο της Κωνσταντινούπολη για να το κάνουν δικό τους.
Πατριάρχου Πίνακες του Μανουήλ Γεδεων