Μια σημαντική διάκριση για την εκπαιδευτική κοινότητα του Λουτρακίου αποτελεί η ένταξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO (UNESCO ASPnet), όπως ενημερώθηκε επίσημα από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται στο σχολείο και δημιουργεί νέες προοπτικές για τους μαθητές και τις μαθήτριες, μέσα από την επαφή με εκπαιδευτικές κοινότητες από διαφορετικές χώρες.
Μέσα από τη συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέες εκπαιδευτικές πρακτικές και να συμμετέχουν σε συνεργατικές δράσεις που προάγουν την ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας τη σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με τις αξίες της συνεργασίας και της παγκόσμιας πολιτειότητας.
Η ένταξη στο UNESCO ASPnet φιλοδοξεί να συμβάλει στη διεύρυνση των οριζόντων των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα. Στόχος είναι η σχολική εμπειρία να ξεπερνά τα όρια της διδασκαλίας και να ενισχύει τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.
Η σχολική κοινότητα υποδέχεται με ενθουσιασμό τη νέα αυτή εξέλιξη, εκφράζοντας την πρόθεση να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση και δημιουργικότητα τις εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες.
