Στην περιοχή του Λουτρακίου και Περαχώρας Κορινθίας, η Εθνική Αντίσταση ( 1941-1944 ) ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές υπήρξε ιδιαίτερα έντονη και σημαντική.
Μία από τις ηρωικότερες και θρυλικές μορφές του αγώνα για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία, ήταν ο Καπετάν Πελοπίδας (Παντελής Λάσκας). Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1915 και έπεσε νεκρός από ενέδρα χιτών στη Δαύλεια Βοιωτίας στις 21/10/1948. Υπήρξε συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Άρη Βελουχιώτη με σπουδαία αγωνιστική δράση όχι μόνο στην Αργολιδοκορινθία αλλά και στην Ρούμελη. Εκείνος και όλη η οικογένειά του δόθηκαν ολόψυχα στον αγώνα που θυσιάστηκε σύσσωμη!
Ο αδελφός του Βασίλης φονεύθηκε στα Γεράνεια το 1942, ο Πέτρος εκτελέστηκε στο Κούρνοβο το 1943 και η αδερφή του Μαρίνα δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια από τους κατακτητές το 1944.
Η τοπική κοινωνία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με δεκάδες αγωνιστές να θυσιάζονται για την ελευθερία.
Ονόματα Πεσόντων:
Τα αδέλφια Χρήστος και Τάσος Αντωνίου,
Μήτσος Αικατερίνης, Μήτσος Γλυκοφρύδης, Γιώργος Μπολέτης, Ηλίας Σπυρογιαννάκης, Βασίλης και Σπύρος Μελέτης, Νίκος Μπούμπης, Γιάννης και Δημήτρης Μπεκιάρης, Νίκος Γραμματικός, Κώστας Αλεξίου, Παναγιώτης Αμπατζής, Λευτέρης Ανδρεαδάκης, Γιώργος Βασιλείου, Παναγιώτης Δέδες, Χαράλαμπος Ζερβός, Γιάννης Θυμής, Σωτήρης Κατσανέας, Λευτέρης Λάμπρου, Ελένη Μίχα, Τάσος Μίχας, Γιάννης Μπεκιάρης, Γιάννης Πνευματικός, Βασίλης Σαίνης, Γιάννης, Γιώργος και Τριαντάφυλλος Σουσάνης, Αλέκος Τούσουλης, Μιχάλης Ρέππας.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Από το εξώφυλλο του βιβλίου με συγγραφέα τον Αντώνη Φωτ. Περώνη. Τίτλος: « ο Καπετάν Πελοπίδας
( Παντελής Λάσκας) και οι επαναστάτες Λασκαίοι: Μεσοπόλεμος – Αντίσταση- Εμφύλιος
Πηγές: Αντώνης Φωτ. Περώνης, Ανδρέας Σιώκος, Βούλα Κανάκη, Παναγιώτης Κολλιάκος, προφορικές μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων.
