Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Και πώς θα πληρώσω τον… δικηγόρο μου;

- Advertisement -

Επειδή σε αυτή τη χώρα δεν ξέρεις πότε και από πού μπορεί να σου έλθει, η ανάγκη εκπροσώπησης από δικηγόρο κάποια στιγμή, θεωρείται σχεδόν βέβαιη για κάθε πολίτη. Ακόμη και για εντελώς ασήμαντα ζητήματα. Πώς όμως θα πληρώσετε;…

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι “καταναλωτές” και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS για να εισπράττουν αμοιβές με κάρτα. Η οποία δεν προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα. Η απόφαση αυτή έχει βάση. Μία όμως και οι αμοιβές αυτές δεν είναι συνήθως… φραγκοδίφραγκα, αλλά και να ήταν, στην πορεία κάθε υπόθεσης οι ανάγκες για τους πελάτες μεγαλώνουν, πώς ακριβώς θα μπορούν να ανταπεξέρχονται στο κόστος; Από τη στιγμή που θα γίνονται δεκτά μόνο μετρητά;

Θα πείτε ίσως, ξέρεις εσύ κανένα δικηγόρο που να χρησιμοποιεί POS; Για να είμαι ειλικρινής όχι. Αλλά το θέμα είναι ότι τώρα η εξαίρεση αυτή θεσμοθετείται. Μόνο μετρητά και… με τη βούλα. Και πού να βρεθούν εν μέσω capital controls τα μετρητά; Εκτός και αν δεχόμαστε ότι όλοι το έχουν το κομπόδεμά τους…Ή μήπως θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για ανάληψη μετρητών μόνο για δικαστικές περιπτώσεις; Δεν θα ήταν άσχημο… Ίσως μάλιστα οι δικηγόροι να μπορούν να επιτύχουν και αυτή την ρύθμιση.

Βεβαίως η απόφαση αυτή της Αρχής, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ανοίγει ένα θέμα που νομίζω ότι θα απασχολήσει ή θα πρέπει να απασχολήσει και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Πότε θεωρείται ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες εμπίπτουν στην ανάγκη να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών. Ώστε να ζητήσουν και εκείνοι μία σχετική εξαίρεση. Στο τέλος να δείτε που μόνο οι… έμποροι θα τα κρατήσουν… Για τους υπόλοιπους όλο και κάποιο άλλο “παραθυράκι” θα βρεθεί. Για όσους πάντως δεν έχουν ενημερωθεί, παραθέτω την κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέρουσα -επαναλαμβάνω- είδηση όπως δημοσιεύτηκε στο Capital.gr:

Σύμφωνα με ομόφωνη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η υπουργική απόφαση για την χρήση POS (πληρωμή με κάρτα) “δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι “καταναλωτές” που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016″, ανεξάρτητα εάν η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (νόμος 2472/1997).

Μετά από σχετική αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (ν. 2472/1997) και την υπ΄ αριθμ. 45231/20.4.2017 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή των πελατών τους με κάρτα (POS).

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για το Capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog