Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κορμός (αν δεν είναι αυτοδύναμος) της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας. Ένα κόμμα που πριν από λίγα χρόνια πάλευε να μπει στη Βουλή, σε λίγες ώρες πιθανότατα θα έχει τα ηνία της χώρας. Μερικούς, αυτό τους τρομάζει. Κάποιους άλλους, τους γεμίζει ελπίδες. Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τα ενδεχόμενα…
Γιατί τους τρομάζει;
– Γιατί υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορετικές φωνές για το ίδιο ζήτημα:
Ακόμα και σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα και οι συνιστώσες του θεωρούνται παρελθόν, τη μία θα βγει ο ένας και θα πει ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια, την άλλη θα βγει ο άλλος και θα πει ότι αν χρειαστεί θα τυπώσουμε χρήμα, την επόμενη θα βγει ο τρίτος και θα πει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Μετά από λίγο, βέβαια, κάποιο στέλεχός του θα προσπαθήσει να τα “μπαλώσει”. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακούσει όλα τα πιθανά σενάρια για τα σημαντικότερα ζητήματα της χώρας, όπως τα εθνικά και τα οικονομικά. Αυτά όμως, είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν (εκ των πραγμάτων)
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί πάρα πολλά, που αυτή τη στιγμή μοιάζουν δύσκολα να πραγματοποιηθούν.
Και που αν πραγματοποιηθούν, υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει η χώρα σε καθεστώς κινδύνου. Ωστόσο, κάποια από αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γιατί ο Ελληνικός λαός, δυστυχώς, έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Θα πρέπει όμως να υπάρξει πρώτα μια αμοιβαία συμφωνία με τους δανειστές, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε σταδιακά να γίνουν οι υποσχέσεις, πραγματικότητα.
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη χώρα να επιστρέψει στη δραχμή:
Ίσως η πιο επίμονη ερώτηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι: “Τι θα γίνει αν οι εταίροι, σας πούνε “όχι”; Και η μόνιμη απάντηση που παίρνουν είναι ότι “δεν πρόκειται να πούνε όχι στην πρόταση που θα τους καταθέσουμε”. Ας ελπίσουμε ότι έχουν όντως μια τόσο καλή πρόταση που δεν θα μπορέσουν οι εταίροι να την αρνηθούν. Αυτό, όμως, είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ντράγκι ήταν προχτές σαφέστατος: Θα αγοράσει, μεν, ομόλογα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι σίγουρα και τα ελληνικά. Τουλάχιστον όχι πριν τελειώσει η αξιολόγηση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση που θα έρθει αύριο θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, αν θέλει να πάρει και άλλα χρήματα. Θα πάρει μέτρα 6 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί τους γεμίζει ελπίδες;
+ Για τη δίκαιη στάση που πρέπει να κρατήσει στη φορολογία:
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γνωρίζοντας ότι αν αρχίσει να γκρεμίζει το τεράστιο κράτος που η ίδια (σε μεγάλο βαθμό) έχτισε, θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της, θεώρησε σωστό, να μειώσει ελάχιστα τα κρατικά έξοδα και να αυξήσει πολύ τα έσοδα. Πώς το έκανε αυτό; Φορολογώντας συνεχώς και αδιακρίτως!
Η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να φορολογήσει όλους τους πολίτες δίκαια. Θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους ανθρώπους που τολμούν και επιχειρούν ακόμα και σήμερα, εν τω μέσω της κρίσης, να μην τους βάλει εμπόδια και να τους ωθήσει να κάνουν και άλλες επενδύσεις που θα επιφέρουν προσλήψεις. Θα πρέπει, η νέα κυβέρνηση, να δημιουργήσει ένα νέο, λιτό και διαφανές φορολογικό σύστημα χαμηλών συντελεστών. Ένα φορολογικό σύστημα, που θα ισχύσει για τα επόμενα 30 χρόνια και δεν θα αλλάζει κάθε μέρα. Άλλωστε, την ώρα που σε άλλες χώρες το φορολογικό σύστημα περιγράφεται σε μερικές σελίδες, εδώ χρειαζόμαστε βιβλιοθήκες για να συγκεντρώσουμε τους νόμους, τις εγκυκλίους, τις τροποποιήσεις. Ποιός κερδίζει από όλο αυτό; Σίγουρα όχι οι φορολογούμενοι. Ούτε το κράτος. Ίσως μόνο τα λογιστικά γραφεία!
+ Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δίκαιος με όλους!
Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να είναι να “βολέψει” τα δικά της παιδιά που περίμεναν υπομονετικά τόσα χρόνια ή που ήρθαν στην πορεία αλλά να λειτουργήσει αξιοκρατικά. Και τι πιο αξιοκρατικό από τον ΑΣΕΠ; Η πρώτη κίνηση, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι να απολυθούν όλοι αυτοί που μπήκαν από το παραθυράκι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει ο ΑΣΕΠ. Και ει δυνατόν με τη λιγότερη δυνατή αποζημίωση (αν όχι μηδενική μιας που μιλάμε για ανθρώπους που διορίστηκαν με άδικα κριτήρια). Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να γίνει μια πλήρης οργάνωση στο Δημόσιο, να δούμε σε ποιες θέσεις η χώρα έχει ελλείψεις και σε ποιές υπεράριθμους υπαλλήλους. Και αν χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή για να μην δημιουργηθούν νέα υπέρογκα χρέη. Πάντως, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να είναι να προσλάβει ανθρώπους στο Δημόσιο τομέα αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προσλήψεις στον Ιδιωτικό. Και φυσικά, να αρχίσει ξανά να παράγει η χώρα. Που είναι και το σημαντικότερο.
+ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να κάνει επιτέλους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις…
Καλό θα ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ να μη θεωρήσει ως άλλοθι των κακοτεχνιών των οικονομικών μας πολιτικών και των… πεφωτισμένων ηγετών μας, τα λάθη των Μνημονίων. Η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά. Το ότι δεν αγγίζουμε τους λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και θα έπρεπε). Το ότι είμαστε η 80η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη, δεν είναι το επακόλουθο μνημονιακών διεργασιών, αλλά δικών μας επιλογών. Την γραφειοκρατεία, δεν την εφηύρε η Τρόικα. Τις άδειες στα κανάλια που χρωστάνε, δεν τις έδωσε το Μνημόνιο. Η κατάντια, τέλος, της ελληνικής δικαιοσύνης και το φαύλο πολιτικό σύστημα, που αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ και με τόσα άλλα γεγονότα που ζούμε, δεν συνδέονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά είναι το αποτέλεσμα πάλι δικών μας… βαθυστόχαστων επιλογών.
Συμπερασματικά: Ο κόσμος, είναι φανερό, έχει αποθέσει τις ελπίδες του σε κάτι νέο. Είναι η ευκαιρία της αριστεράς να κυβερνήσει στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, την κρισιμότητα της κατάστασης. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι μια αυτάρκης χώρα. Βοήθησαν σε αυτό οι παλιότερες πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να τις συνεχίσει. Χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τη βοήθεια όλων για να σταθεί στα πόδια της και πάλι. Να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να αρχίσει να παράγει, να τιμωρήσει όσους την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είπαμε, ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία για αριστερή κυβέρνηση. Όμως, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πάει στράφι αυτή η ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων και τους υπόσχεται ότι έχει τη λύση. Εύχομαι ειλικρινά, να την έχει.
Καλή ψήφο, αύριο σε όλους τους Έλληνες…


Φίλε Alex καλή η ανάλυση αλλά το δια ταύτα είναι πως ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας και ο Τσίπρας τον νέο Ανδρέα Παπανδρέου.
Πολλά λόγια, πολλές υποσχέσεις σε όλους, τα ίδια συνθήματα για ελπίδα και αλλαγή. Για αυτό και έχει πλαισιωθεί – εκτός απο τους Κομμουνιστές και από πολλά στελέχη της παλιάς καλής πασοκαρίας. Το τέλος της ιστορίας το γνωρίζουμε διότι ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται. και αυτό διότι δυστυχώς ο κόσμος δεν διδάσκεται από αυτή.