Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολική έκλειψη ηλίου σήμερα

- Advertisement -


Κυριακή 11 Ιουλίου σήμερα. Κι αν ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει τον τελικό του Μουντιάλ, υπάρχουν ελάχιστοι τυχεροί που θα απολαύσουν ένα άλλο μοναδικό θέαμα: αυτό της Ολικής έκλειψης του Ηλίου!
  Δυστυχώς, εμείς δεν θα έχουμε αυτό το προνόμιο, αφού θα είναι ορατή μόνο από μια στενή λωρίδα του Νότιου Ειρηνικού. Οσοι επιστήμονες όμως βρίσκονται στην Νήσο του Πάσχα- ανάμεσά τους και έλληνες- θα ζήσουν την υπέροχη αυτή εμπειρία…
  Με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, ο κ. Χάρης Βάρβογλης -καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ- μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό.
Μία φορά στα 300 χρόνια!
 “Μια έκλειψη Ηλίου αποτελούσε σε όλες τις εποχές ένα αξιοσημείωτο γεγονός, αν και όχι πάντα για τον ίδιο λόγο. Βέβαια μια ολική έκλειψη Ηλίου είναι κατ΄ αρχήν πολύ σπάνιο φαινόμενο, αφού σε συγκεκριμένο τόπο της Γης συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά κάθε 300 χρόνια. Επομένως, αν δεν ταξίδευε κανείς με σκοπό να παρατηρήσει μια ολική έκλειψη Ηλίου, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι δεν θα τύχαινε να παρακολουθήσει ούτε μία κατά τη διάρκεια της ζωής του.
 Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, σε διάφορες εποχές η παρατήρηση των ηλιακών εκλείψεων είχε κάθε φορά διαφορετική σημασία. Στην αρχαιότητα είχε ενδιαφέρον, επειδή οι εκλείψεις θεωρούνταν θεϊκά σημάδια για την έκβαση σημαντικών γεγονότων. Στη συνέχεια οι εκλείψεις αποτέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, με σκοπό να επιτευχθεί η πρόβλεψή τους. Τέλος επί πολλές εκατονταετίες αποτελούσαν τη μοναδική μέθοδο για την παρατήρηση του ηλιακού στέμματος, που αποτελεί την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ηλίου.
 Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική αξία των ολικών ηλιακών εκλείψεων έχει μειωθεί σημαντικά, επειδή η παρατήρηση της μεγαλύτερης περιοχής του στέμματος γίνεται πια με τη βοήθεια ειδικών οργάνων, που ονομάζονται στεμματογράφοι, τοποθετημένων σε τεχνητούς δορυφόρους. Τώρα πια το μεγαλύτερο ποσοστό των παρατηρητών ηλιακών εκλείψεων αποτελείται από ερασιτέχνες αστρονόμους, που ταξιδεύουν μερικές φορές από την άλλη άκρη της Γης για να έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν την πρωτόγνωρη συγκίνηση ενός τέτοιου γεγονότος.

Πηγή: pyles.tv

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog