Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το απόρρητο των blogs

- Advertisement -

Ποιά είναι η νομοθεσία που ισχύει για τα blogs; Τι ισχύει στην Ελλάδα; Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να γίνει άρση απορρήτου; Γιατί το troktiko, δημιούργησε δεδικασμένο;
Τo «απόρρητο» των blogs με κατάληξη σε .com, καλύπτεται απ΄την Αμερικανική νομοθεσία, που προβλέπει ρητά πως «δεν επιτρέπεται να γίνει άρση του απορρήτου λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης». Αν ο εισαγγελέας που το χειρίζεται κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως είναι ο εκβιασμός) ΜΟΝΟ TOTE γίνεται άρση. Στις ΗΠΑ, οι bloggers προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, που δίνει σε όλους “το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. To 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας γνωμοδότησε ότι οι bloggers “δεν θα διώκονται ποινικά αν ο διαδικτυακός τους τόπος φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών που είναι συκοφαντικά προς τρίτα πρόσωπα.” Λίγο αργότερα μάλιστα το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμά τους “να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους”.

Το δεδικασμένο του troktiko:

Μια Ελληνική δικαστική απόφαση – βόμβα δικαιώνει την google και το troktiko αλλά και πλέον όλα τα blogs που με το δεδικασμένο δεν μπορούν να δίνουν την ip τους για…ψύλου πήδημα: Το δικαστήριο μετά από ασφαλιστικά μέτρα που έκανε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατά της google (κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα και δημιούργησε δεδικασμένο και για τις αρχές) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ να δοθούν οι ip των ανθρώπων που είναι στο troktiko για να γίνει άρση απορρήτου για το αδίκημα της εξύβρισης ή της δυσφήμησης.Η google στο δικαστήριο υποστήριξε τις θέσεις του troktikou που ουσιαστικά δεν είχαν να κάνουν με το blog αλλά με την ελευθερία της έκφρασης και της διαδραστικότητας του μέσου. Έτσι το δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα του Τριανταφυλλόπουλου να πάρει τις ip αλλά και απέρριψε το αίτημά του να μην ξαναναφερθει το troktiko στο όνομα του. Αυτή και μόνο η απόφαση είναι τεράστιας σπουδαιότητας για την χώρα μας που αν με δικαστική απόφαση έδινε τις Ip κάποιων bloggers τότε θα υπαγόμασταν στις τριτοκοσμικές χώρες.Όποιος έχει πρόβλημα μπορεί να ζητάει να απαντήσει από το blog ή να ζητήσει να κατέβει η ανάρτηση που τον αφορά αν αυτή έχει υβριστικό περιεχόμενο. Αλλά μέχρι εκεί.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολύ ενημερωτικό παιδιά,ήθελα να ρωτήσω ξέρετε πόσοι είδαν αυτό το ποστ?ρωτάω γιατί έχω την εντύπωση από τα μηδενικά σχόλια που είδα ότι οι αναγνώστες δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον σε αυτό το καίριο καυτό ζήτημα.ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση
    μαρία

  2. Μαρία για αυτό είπα ότι όποιος υποτιμήσει την δύναμη των blogs έχει κάνει μέγα σφάλμα , το παρομοιάζω με την έκφραση « φωνή λαού οργή Θεού» απλά αυτή η δύναμη όπως κάθε δύναμη θέλει συνετή διαχείριση και όχι κατάχρηση για να είναι αποτελεσματική .’Οτι δεν υπήρξαν σχόλια ίσως να οφείλεται ότι διαβάστηκε και αντιμετωπίστηκε ως χρήσιμη πληροφορία ίσως πάλι πολλοί να το ήξεραν , όσοι ασχολούνται σίγουρα το ήξεραν .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog