Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αξιόπιστη πρόγνωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

- Advertisement -

Την πρόβλεψη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της υπόσχονται Βέλγοι επιστήμονες, οι οποίοι ανοίγουν το δρόμο για έγκαιρη διάγνωση της πάθησης που πλήττει τουλάχιστον 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ελπιδοφόρος τεχνική που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο περιλαμβάνει την ανάλυση υγρών του νωτιαίου μυελού και τα πορίσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας «Archives of Neurology» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

 Η μέθοδος που εφάρμοσαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Γκέερτ Ντε Μέγιερ μετρά το επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη για πρώτη φορά ενός αξιόπιστου τεστ διάγνωσης της πάθησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων, που ήταν υγιείς, είχαν  προβλήματα μνήμης ή είχαν Αλτσχάιμερ. Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν μια συγκεκριμένη «υπογραφή» βιοχημικού δείκτη που είναι παρούσα σε άνω του 90% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης στο 72% όσων έχουν μέτρια νοητική υποβάθμιση και στο 36% όσων είναι υγιείς. Οι επιστήμονες κατάφεραν να διαγνώσουν έγκαιρα το 100% όσων ατόμων της δεύτερης ομάδας (με ορισμένα συμπτώματα) μέσα σε μια πενταετία θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog