Οι περισσότεροι φοβούνται ότι τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται με την ηλικία. Οι ερευνητές διαφωνούν: η προχωρημένη ηλικία δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλική ζωή, αλλά υπάρχουν πράγματι πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν. Το περιοδικό Forbes έχει κάνει μια λίστα με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή:

1. Φάρμακα

Πολλά από τα φάρμακα, που δίνουν οι γιατροί για διάφορες παθήσεις, μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική ζωή.

2. Καρδιακά προβλήματα

Άτομα που έχουν πάθει ανακοπή καρδιάς ή έχουν κάνει εγχείρηση καρδιάς πρέπει να είναι προσεκτικοί στο σεξουαλικό τομέα.

3. Κατάθλιψη

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή, ακριβώς όπως και η κατάθλιψη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα χαρακτηρίζονται από έλλειψη της λίμπιντο και απουσία σεξουαλικής ευχαρίστησης.

4. Αλκοόλ

Αν και πολλοί πίνουν αλκοόλ για να ανεβάσουν τη σεξουαλική τους διάθεση, οι ειδικοί λένε ότι το αλκοόλ έχει την τάση να μειώνει την σεξουαλική ευχαρίστηση και αυτό γιατί παραλύει τις αισθήσεις.

5. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το προφυλακτικό προστατεύει από ηπατίτιδα C και HIV, αλλά μπορεί να αποτύχει να σας προστατεύσει από τον ιό HPV ή έρπη.

6. Άγχος

Το στρες μειώνει τη λίμπιντο. Αν αισθάνεστε πολύ αγχωμένος προσπαθήστε να βρείτε τρόπους χαλάρωσης. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, βρείτε ένα χόμπι, ασκηθείτε.

7. Εγκυμοσύνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος αποχής.

8. Εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες, προκαλώντας κολπική ξηρότητα. Η ανδρόπαυση μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και έτσι πέφτει η λίμπιντο.

9. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό που χρειάζεται είναι απλά να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
10. Διαβήτης

Μελέτες δείχνουν ότι το 35- 75% των ανδρών που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης.