Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το κρασί καλά κρατεί

- Advertisement -

Να κι ένας κλάδος στην Ελλάδα που δεν περνάει (μεγάλη) κρίση. Οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας υποστήριξαν την Πέμπτη (23/9) πως η ελληνική παραγωγή διένυσε το 2010 την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ένωση Οίνοι της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αριθμεί 39 μέλη, αναφέρθηκε πως αν και η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι λίγο δύσκολη με μειώσεις παραγωγής και μειώσεις πωλήσεων, εν τούτοις το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για το ελληνικό κρασί, που πλέον ψάχνει νέες αγορές για τιο εμφιαλωμένο κρασί και νέες συνέργιες με τον κλάδο της εστίασης αλλά και φορείς που προωθούν προγράμματα γαστρονομίας και οινογνωσίας.
Τα φετινά σταφύλια είναι υγιή, ώριμα και εκφραστικά, τόσο σε επίπεδο αρώματος όσο και γεύσης, τόνισαν τα μέλη της ένωσης.
Σε επίπεδο εξαγωγών η Ελλάδα σε ετήσια βάση «στέλνει» εκτός συνόρων το 10%-12% της παραγωγής της, ήτοι 25-30 εκατ. λίτρα, και μάλιστα σε εμφιαλωμένη μορφή στο 99%, ενώ συμμετέχει με ποσοστό ίσως και μικρότερο του 0,5% στον παγκόσμιο ιστό, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Γεώργιος Τσάνταλης.
Στο στόχαστρο της ένωσης, βρίσκονται κυρίως, οι αγορές των Καναδά, Βόρειας Αμερικής, Ρωσίας, Κίνας, Ελβετίας και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η είσοδος του ελληνικού οίνου βρίσκει «κλειστές πόρτες» τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Τσάνταλης υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός είναι φοβερά οξύς στο εξωτερικό, και σημείωσε ωστόσο, ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν αποκτήσει καλή φήμη, τόσο για τη γεύση τους όσο και για την ποιότητά τους.
Αναφορικά με το χύμα κρασί, ο πρόεδρος της ένωσης, Ιωάννης Βογιατζής, κάλεσε τους καταναλωτές να το αποφεύγουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πόσο μάλλον να εγγυηθεί για την ποιότητά του».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, ότι υπάρχουν ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά, τιμής 7 ευρώ και 10 ευρώ, που είναι επώνυμα, ποιοτικά και διασφαλίζουν τον καταναλωτή.
Για το θέμα του χύμα κρασιού το επίτιμο μέλος της ένωσης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι μεγάλο ψέμα ο μύθος του αγνού χωρικού κρασιού» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η κατανάλωσή του είναι άκρως επικίνδυνη για τον καταναλωτή.
Μάλιστα, για το χύμα τσίπουρο ανέφερε χαρακτηριστικά την έκφραση, «μάνα μου τα λουλούδια σου».
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μόνο η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού οδηγεί στην ευτυχία και τονίζοντας ότι ήδη επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται τρόπους για να περάσει στο εξωτερικό το τρίπτυχο κρασί, τουρισμός και πολιτισμός, η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να καταστεί Διεθνής πόλη κρασιού και γαστρονομίας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προωθείται η δημιουργία ενός Portal, μέσω της ψηφιακής σύγκλισης και Project ύψους 2 εκατ.ευρώ, με στόχο να προωθηθούν με μεγαλύτερη ένταση οι δρόμοι του κρασιού.
πηγή:cosmos

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog