Με ιστορικές αλλαγές σε δήμους όπως της Αθήνας μετά από 25 χρόνια, με θρίλερ έως τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη, με κοινή αίσθηση στο Μαξίμου ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον εκλογικό κάβο χωρίς να βουλιάξει αλλά και με μία τεράστια παραδοχή ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Την παραδοχή ότι οι πολίτες αδιαφόρησαν παντελώς για τις εκλογές απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και προοδεμένοι από τις δυνάμεις που μονοπωλούν στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό αποχής κατά το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεπέρασε το 54% έναντι 40,01% που είχε αγγίξει την προηγούμενη Κυριακή.

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νικητή τον Μπουτάρη, στον Καμίνη ο δήμος Αθηναίων , νικητής ο Μιχαλολιάκος στον Πειραιά

Σε μονομαχία για γερά νεύρα αποδείχθηκε η αναμέτρηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία κρίθηκε κυριολεκτικά πάνω στο νήμα, με τον Γιάννη Μπουτάρη να επικρατεί του Κώστα Γκιουλέκα για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Στην Αθήνα, η εκλογή του Γιώργου Καμίνη – με καταμετρημένο το 96,53% των ψήφων – με ποσοστό 51,93% στο δημαρχιακό θώκο σηματοδοτεί το τέλος μιας 25χρονης «γαλάζιας» κυριαρχίας. Ο αποχωρών δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, συγκέντρωσε ποσοστό 48,07.

Την ίδια στιγμή, στον Πειραιά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος από τη ΝΔ κέρδισε τη δημαρχία με ποσοστό 51,95%, έναντι 48,05% (με καταμετρημένο το 67,09% των ψήφων) που συγκέντρωσε ο Γιάννης Μίχας από το ΠΑΣΟΚ.

«Κλείδωσε» ο Σγουρός, νίκη για Τατούλη και Ψωμιάδη, θρίλερ σε Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

Από νωρίς ξεκαθάρισε το σκηνικό σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, με το Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ) να κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 52,61%, έναντι 47,39% που συγκέντρωσε ο Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) – ενσωμάτωση σε ποσοστό 78,05.

Χαμόγελα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ), ο οποίος εκλέγεται με ποσοστό 52,80%, έναντι ποσοστού 47,20% που έλαβε ο Μάρκος Μπόλαρης από το ΠΑΣΟΚ.

Περιχαρής για τη νίκη του εμφανίστηκε, ωστόσο, και ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εξελέγη Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με ποσοστό 52,58%, έναντι 47,42% που έλαβε ο Δημήτρης Δράκος από τη ΝΔ.

Μεγάλη μάχη έδωσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι ποψήφιοι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τελικός νικητής με 50,80%, ο Σπύρος Σπύρου, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έναντι 49,20% που λαμβάνει ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ίδια εικόνα επικρατεί και στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με το Νάσο Γιακαλή από το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με ποσοστό 50,95% έναντι 49,05% που συγκεντρώνει ο Παύλος Βογιατζής (ΝΔ – ΛΑΟΣ).

Τέλος, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βραχεία κεφαλή προηγείται ο Kώστας Αγοραστός (ΝΔ) με ποσοστό 50,59%, έναντι 49,41% που λαμβάνει ο Απόστολος Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει, επίσης, τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη, της Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα, της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) και του Νοτίου Αιγαίου με το Γιάννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) της Πελοποννήσου.

Η ΝΔ κερδίζει, ακόμα, τη Δυτική Μακεδονία με το Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ).

Η αποτίμηση των πολιτικών αρχηγών

Τα συγχαρητήρια του σε όσους εξελέγησαν στις νέες περιφέρειες και τους δήμους έδωσε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 22:45.

Όπως είπε η κυβέρνηση θα είναι κοντά τους για να στηρίξει τον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο με την ψήφο τους αυτές τις δύο Κυριακές, «ζήτησαν τη συνέχιση της πορείας, επέλεξαν τη σταθερότητα και απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης».

zougla.gr