Σε ένα υπαίθριο τέμενος έχουν μετατραπεί από το πρωί της Τρίτης (16/11) 11 κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου και τα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου, καθώς 50.000 μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα προσεύχονται για το μπαϊράμι.Το κουρμάν μπαϊράμι αποτελεί μία από τις μεγάλες κινητές μουσουλμανικές γιορτές. Σημαίνει “Γιορτή της Θυσίας”, γιατί προσφέρονται ζώα για θυσία, σε ανάμνηση της θυσίας του Αβραάμ και συμπίπτει με την Ιερή Αποδημία του Μωάμεθ. Κάτοικοι …
…συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αττικής από τη Δευτέρα (15/11) το βράδυ, αντιδρώντας στην προσευχή των μουσουλμάνων στην πλατεία. Η αστυνομία τους εξώθησε το πρώι της Τρίτης (16/11) από το σημείο, με συνέπεια να σημειωθούν αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, Ναίμ Εργαλούρ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι οι προσευχές δεν αποτελούν πίεση για την ανέγερση τζαμιού.
Είναι θέμα πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τζαμί, πρέπει να γίνει σύντομα για να μαζέψουμε αυτούς τους χώρους λατρείας που φυτρώνουν συνεχώς“, τόνισε.
“Εμείς δεν θέλουμε ξένα λεφτά για να γίνει το τζαμί, πρέπει να γίνει με ελληνικά λεφτά να το ελέγχει το ελληνικό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα από το εξωτερικό“, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ναίμ Εργαλούρ, έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια με το δήμο Αθήνας για την ανέγερση του τεμένους.
Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης τόνισε ότι βάσει των αδειών παραμονής 500.000 μουσουλμάνοι διαβιούν στην Ελλάδα, 250.000 έχουν καθεστώς ασύλου, ενώ υπάρχουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι, καθώς και οι παράνομοι. Ένας εκ των μουσουλμάνων που βρέθηκε στα Προπύλαια ώστε να προσευχηθεί για το μπαϊράμι, επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω του άλλου, τονίζοντας πως ο Θεός είναι ένας και οι θρησκείες πολλές.
Πρέπει να αφήνουμε τον καθένα ελεύθερο να πιστεύει στη θρησκεία που επιθυμεί. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές, να μην κάνουμε κακό, να πιστεύουμε στη θρησκεία μας και να είμαστε καθαροί στην καρδιά“, σημείωσε.
*cosmo.gr